Veliko finale u Banjaluci: Dušan Lajović šampion Srpska opena FOTO/VIDEO

23.04.2023. | 16:43

Srpski teniser Dušan Lajović pobjednik je Srpska opena.

Nevjerovatna sedmicu u Banjaluci završio je pobjedom u finalu nad drugim nosiocem Andrejom Rubljovim sa 2:1 u setovima (6:3, 4:6, 6:4) nakon više od dva i po sata igre.

Ovo je velika pobjeda za Lajovića, kojom je sebi osigurao 250 ATP bodova i ček na 85.000 evra.

Za srpskog tenisera ovo je druga ATP titula u karijeri, do koje je došao na više nego impresivan način.

Dušanu Lajoviću Banjaluka je najsrećniji grad na svijetu. Nakon što je 2015. u njemu stigao do devetog čelendžera u karijeri, ove godine je prvi put savladao svjetskog broja jedan, ali i stigao do druge ATP titule.

Prvu je osvojio 2019. u Umagu, a sada je pred svojim navijačima napravio novi podvig.

Na Srpska open Lajović je stigao kao 70. igrač svijeta i nije gajio prevelike ambicije pogotovo nakon što je bio u dijelu kostura sa Novakom Đokovićem. Svog velikog prijatelja pobijedio je u četvrtfinalu, da bi u polufinalu naigrao drugog zemljaka Miomira Kecmanovića, a u finalu branioca titule Andreja Rubljova rezultatom 6:3, 4:6, 6:4, pa bi od sutra trebalo da bude 40. teniser na ATP listi.

 

Očekivano, Lajović je imao veliku podršku sa tribina centralnog terena koji je bio ispunjen skoro do posljednjerg mjesta. Publika je od starta pružala podršku srpskom teniseru koji je imao iscrpljujuće polufinale, a kada je napravio brejk u prvom setu uslijedila je erupcija oduševljenja i navijanje kao na fudbalskom meču.

Srpski teniser odigrao je veoma smiren prvi set, bio skoncentrisan na servisu i osim starta prvog gema, bio sjajan sa osnovne linije. Uz podršku publike spasio je tri brejk lopte u prvom gemu, a zatim je u četvrtom gemu uzeo servis Rusu. Sjajnim servisom ga je potvrdio za 4:1, sačuvao je do kraja z a 1:0.

Rubljov je sjajno krenuo u drugom setu. Rus je bio siguran ma svoj servis, napravio je odmah brejk i zatim ga potvrdio za 3:0. Ipak, uz novu ogromnu podršku publike Lajović se probudio.

Borio se srpski teniser za svaku loptu, a uspio je da u petom gemu vrati brejk. Iskoristio je treću brejk loptu za povratak u set. Zatim je uslijedilo izjednačenje (4:4), ali nije izdržao do kraja pa je Rubljov dobio set sa 6:4, a odlučujući brejk bio je u desetom gemu.

Veliku prednost u trećem setu Lajović je stekao u trećem gemu kada je napravio brejk bez izgubljenog poena i poveo sa 2:1, a zatim ga potvrdio svojim servisom za 3:1. Novi brejk Lajovića uslijedio je u petom gemu kada je poslije velike brobe poveo sa 4:1. Na svoj servis stigao je do 5:1, a Rubljov smanjio na 5:2.

Servirao je Lajović za pobjedu, ali se Rus nije predavao pa ga je brejknuo za 5:3, i potom stigao do 5:4, te uveo meč u dramatičnu završnicu. Drugi pokušaj da dođe do pehara bioje uspješan.

Lajović je iskoristio treću meč loptu za veliko slavlje i silne aplauze na centralnom terenu u najvećem gradu Republike Srpske.

Foto: Starsport, AA