Veliko finale Australijan opena – istorijska šansa za Medvedeva i Nadala

30.01.2022. | 07:53

Veliko finale Australijan opena na programu je od 9.30 po srednjoevropskom vremenu i za titulu će se boriti Danil Medvedev i Rafael Nadal.

Duel drugog i petog igrača svijeta, osim što donosi novog grend slem šampiona, ima veliki značaj i zbog budućnosti i daljeg izgleda karijere Novaka Đokovića, koji je deportacijom spriječen da učestvuje na turniru u Melburnu. Tok meča Medvedeva i Nadala moći ćete da pratite na našem portalu.

Australijan open došao je do samog kraja i ostalo je da saznamo ko će podići Norman Bruks čelendž kup, kako je zvanično ime pehara za pobjednika u muškom singlu.

Na terenu “Rod Lejver arene” naći će se Medvedev i Nadal u meču u kojem će prvi put u karijeri ruski igrač biti blagi favorit.

Moskovljanin ima veliku priliku da dođe do drugog uzastopnog trofeja sa nekog od četiri najveća turnira (prije nekoliko mjeseci osvojio Ju-Es open), a pobjeda mu ne bi garantovala samo istoriju, već i skok na prvo mjesto na ATP rang-listi po prvi put u karijeri.

Danil je je u fantastičnoj formi u posljednjih godinu dana – osvojio je četiri turnira tokom 2021. godine, uključujući i debitantski grend slem na Ju-Es openu.

Medvedev bi u slučaju trijumfa smijenio Đokovića na čelu što bi, paradoksalno, zbog okolnosti koje su se dogodile u januaru, Novakovim navijačima moglo više da prija nego uspjeh Nadala.

“Bik sa Majorke” jedan je od najboljih tenisera u istoriji, a eventualnom pobjedom došao bi do 21. grend slema, čime bi nadmašio ostvarenja svojih “arhineprijatelja” Novaka Đokovića i Rodžera Federera.

“Opeću igrati sa nekim ko juri 21. titulu. Prošli put je Rafa gledao na TV-u, ne znam za koga je navijao. Vjerujem da će sada Novak gledati”, rekao je Medvedev kroz smijeh.

Njih trojica su izjednačeni na prvom mjestu vječne rang-liste sa po 20 titula i do kraja karijera će voditi veliku bitnu za laskavo zvanje najboljeg svih vremena (GOAT)

“Imao sam šanse u prošlosti već nekoliko puta, 2014, 2012, 2017. Teško je. Samo nekoliko ljudi je to uspjelo jer je to veoma teško uraditi. Srećan sam što imam priliku. Ono što je bitnije od svih statistika jeste još jedno finale Australijan opena. To mi mnogo znači”, istakao je Nadal.

“Za mene je važnije da osvojim Australijan open od bilo koje staistike vezane za sport, istoriju. Zaista to mislim. Srećan sam što sam dio ove ere tenisa, što činim sve uz dvojicu igrača. To je to. Na neki način, nije važno imati jedan više ili manje. Mislim da smo svi uradili nevjerovatne stvari koje će biti teško dostići.”

Međutim, koliko god rekorda oborio u karijeri, Rafa nema toliko dobar učinak u finalima u Melburnu. Zanimljiv je i podatak da je Nadal samo jednom trijumfovao u Australiji, daleke 2009. godine kada je slomio Rodžera, a potom je čak četiri puta poražen u borbama za trofej (dvaput od Đokovića i po jednom od Vavrinke i Federera).

Medvedevu i Nadalu će ovo biti peti međusobni okršaj, a Španac vodi sa 3:1 u pobjedama. Sve tri pobjede Rafa je ostvario tokom 2019. godine, između ostalog i u finalu Ju-Es opena, dok je u posljednjem međusobnom duelu slavio Medvedev – na Završnom ATP turniru 2020. godine.