Veliki uspjeh azijske selekcije: Japan se plasirao na OI u Parizu

02.09.2023. | 17:10

Košarkaška reprezentacija Japana pobijedila je Zelenortska Ostrva 80:71 na Svjetskom prvenstvu i kao najbolja azijska selekcija na turniru plasirala se na OI.

Najzaslužniji za takav epilog bio je Džoš Hokinson sa 29 poena.

Čudan je ovo bio meč za Japan, umalo i sa šokantnim epilogom, mada ništa do posljednjih deset minuta nije nagovještavalo velike probleme po selekciju domaćina.

Zelenortska Ostrva su bila u nokdaunu pošto je Japan, na krilima Hokinsona (4/8 za tri) i Tominage (4/8 za tri) stigao do prednosti 73:53 pred sam kraj posljednje četvrtine.

Kada se očekivao lagan posao i rutiniranje protivnika, uslijedio je šokantan obrt – Tavares i družina prave seriju 13:0, potom 15:1 i uvode meč u potpunu neizvjesnost u pogledu konačnog ishoda.

Japanci su stali, bili su paralisani. Niko ništa nije mogao da pogodi. Do posljednjeg minuta ekipa je pogodila tek jedan poen, i to nakon tehničke greške Tavaresu.

Hokinson je tada bio precizan sa penala, a ovaj igrač je potom, kada je voda već “došla do grla” Japancima, poentirao za 76:71. Za spas! Za nevjerovatno olakšanje čitave hale. Pogodio je Amerikanac sa japanskim pasošem i u naredom napadu i tada, jasno je bilo svima, konačno skratio muke.

Na kraju, veliku pobjedu slavi Japan i ono najvažnije – direktan plasman na Olimpijske igre, navodi B92.

Tominaga je stao na 22 poena kod Japana, najbolje je ispratio Hokinsona, dok je u poraženom sastavu Tavares bio najproduktivniji sa 11 poena i 14 skokova.

Oznake: Japan