Veliki test za fudbalere BiH: Svjetski šampion gostuje na “Grbavici”

31.03.2021. | 14:40

Večerašnji duel na stadionu “Grbavica” u Sarajevu biće ispit za fudbalere BiH, u kojoj će protiv aktuelnog svjetskog šampiona Francuske testirati svoje mogućnosti za drugi plasman na Mundijal.

Selekcija BiH je do sada odigrala samo jedan duel u ovim kvalifikacijama protiv Finske u gostima i remizirala, za vikend je igrala prijateljsku utakmicu u Zenici protiv Kostarike i ponovo je bilo neriješeno, dok su Francuzi najprije sa Ukrajinom odigrali 1:1 na svom terenu, da bi potom slavili u Kazahstanu sa 2:0.

Večerašnju utakmicu, koja će početi u od 20.45 časova, obilježiće i veliki jubilej Miralema Pjanića, koji će po 100. put ponijeti dres BiH, a on je izjavio da se nada da će jubilej pamtiti po lijepom i dobrom rezultatu. To bi podrazumijevalo makar bod iz okršaja sa svjetskim prvacima.

Problem za “Zmajeve” predstavlja činjenica da nisu nikoga pobijedili još od novembra 2019. godine. Tada su u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo dobili Lihtenštajn u gostima sa 3:0 i od tada odigrali deset utakmica, od kojih su pet izgubili, a pet odigrali neriješeno, usput su bili eliminisani u polufinalu Lige nacija od Sjeverne Irske, te ispali iz Lige A u Ligi nacija.

Francuzi su posljednji poraz doživjeli u novembru, kada ih je Finska pobijedila sa 2:0 u prijateljskom odmjeravanju snaga, ali su zato slavili na sedam posljednjih gostovanja, primivši na tih sedam susreta samo jedan gol. Posljednji poraz na strani su doživjeli još u junu 2019. godine od Turske u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Do sada su se BiH i Francuska sastajale četiri puta i dva puta je bilo neriješeno 1:1 – jednom u prijateljskoj utakmici 2004. godine i 2011. godine u kvalifikacijama za EP, na stadionu “Francuska”, kada je Edin DŽeko doveo BiH u vođstvo, a Samir Nasri sa bijele tačke spriječio slavlje BiH. Dva puta su Francuzi slavili, prvo u prijateljskom meču 2006. godine, a onda i u spomenutim kvalifikacijama za EP, na jesen 2010. godine, na stadionu “Asim Ferhatović Hase” sa 2:0, kada su strijelci bili Karim Benzema i Floran Maluda.

Veliki poštovanje postoji sa obe strane, što je na konferenciji za novinare rekao i selektor reprezentacije Francuske Didije Dešan, kada je nahvalio selekciju BiH, koju će sa klupe predvoditi pomoćnik Elvir Rahimić, jer je selektor Ivajlo Petev u karantinu, pošto je pozitivan na virus korona.

U ovoj grupi u isto vreme će se sastati Ukrajina i Kazahstan, dok je Finska slobodna.

Širom Evrope danas će biti odigrano 15 utakmica kvalifikacija.

Program će otvoriti od 18 časova Jermenija i Rumunija, dok su svi ostali mečevi u 20:45, a sastaju se: Andora – Mađarska, Austrija – Danska, BiH – Francuska, Engleska – Poljska, Njemačka – Sjeverna Makedonija, Grčka – Gruzija, Lihtenštajn – Island, Litvanija – Italija, Moldavija – Izrael, Sjeverna Irska – Bugarska, San Marino – Albanija, Škotska – Farska ostrav, Španija – Kosovo i Ukrajina – Kazahstan.