Velikan engleskog fudbala u stečaju: Prijeti im oduzimanje 12 bodova

18.09.2021. | 13:56

Kao i svaka pozajmica, i ova je imala vremenski rok te kriterije za dostupnost, a njih Derbi kaunti nije ispunio, piše u saopštenju EFL-a.

Engleski fudbalski drugoligaš Derbi kaunti, kojega trenutno vodi najbolji strijelac u istoriji engleske reprezentacije Vejn Runi (Wayne Rooney), podnio je zahtjev za dovođenje stečajnih upravnika u klub zbog financijskih poteškoća u kojima se nalazi. Vlasnik kluba Mel Moris (Morris) izjavio je kako je do zahtjeva za stečajem dovelo nekoliko situacija među kojima je i ta da se nije uspio pronaći novog kupca kao i negativni efekti uzrokovani pandemijom koronavirusa.

Uprava nema drugog izbora

“ Kako je pandemija imala značajan utjecaj na naše prihode, klub nije u mogućnosti izvršavati svoje dnevne financijske obaveze. Uprava nema drugog izbora nego proglasiti stečaj kako bi zaštitila klub”, objavljeno je iz Derbija.

Proglašenje stečaja automatski sa sobom nosi i kaznu oduzimanja 12 bodova, a iz Engleske nogometne lige (EFL) smatraju kako pandemija nije glavni uzrok financijski problema u Derbiju.

“ EFL se dodatno zadužio kako bi klubovima omogućio sredstva kojima bi lakše prebrodili krizu uzrokovanu panemijom. Kao i svaka pozajmica, i ova je imala vremenski rok te kriterije za dostupnost, a njih Derbi kaunti nije ispunio”, piše u saopštenju EFL-a.

Finansijski problemi

Derbi Kaunti je u julu kažnjen sa 100,000 funti jer je nezavisna komisija utvrdila neregularnosti u njegovom poslovanju 2016., 2017. i 2018. godine.

Zbog financijskih problema Derbi je na kraju prošle sezone tek nakon žalbe izbjegao izbacivanje u treću ligu, a klubu su ovoga ljeta zabranjeni transferi jer nije igračima isplatio plate za posljednjih nekoliko mjeseci.