Velika prevara, godinama su mislili da je odbojkašica, a zapravo je muškarac

25.03.2021. | 23:12

Bivša reprezentativka Indonezije u odbojci, Aprilija Manganang (Aprilia), godinu dana poslije povlačenja objavila je da je zapravo, muškarac. Ova velika sporska prevara ne bi ni izašla na vidjelo da se Manganang nije prijavila za indonezijsku vojsku gdje se sve otkrilo.

Svi urološki i hormonalni testovi na prijemnom pregledu potvrdili su da je Aprilia ustvari muškarac.

– Aprilia nikad nije bila transrodna osoba, nego je muškarac od rođenja, ali je doživjela takozvani medicinski poremećaj pod imenom hipospadija. Riječ je o genitalnoj deformaciji koju dožive neke muške bebe – objasnio je načelnik vojske Indonezije Andika Perkasa.

I tokom karijere, mnogi su tražili da se utvrdi pol Aprilije, jer su vjerovali da nesvarno jako udara loptu za jednu ženu. Reprezentacija Filipina je 2015. godila tražila od organizatore jednog takmičenja da izvrše rodni test, ali im je zahtjev odbijen, prenosi “Avaz.ba”.

Sve ovo što se dogodilo pokrenulo je lavinu nezadovoljstva, a pojedine federacije sada traže da se zabrane nastupi reprezentaciji Indonezije koja je godinama unazad imala nepravednu prednost na terenu.

 

 

Oznake: Muškarac