Velež pobijedio na Grbavici u prvom evropskom meču nakon 33 godine

08.07.2021. | 22:34

Ekipa Veleža ostvarila je pobjedu na stadionu Grbavica protiv Coleraine iz Sjeverne Irske rezultatom 2:1 u prvom meču 1. pretkola Konferencijske lige pa će braniti prednost u uzvratnom meču koji se igra za sedam dana.

Velež je bolje otvorio meč i od prve minute preuzeo kontrolu nad loptom, no Rođeni su u devetoj minuti doživjeli hladan tuš s obzirom na to da su gosti iz Sjeverne Irske došli u vodstvo. Doherty je uputio udarac s nekih 25 metara po zemlji, a iako je bio dosta slab, golman Bogdanović nije uspio odbraniti pa su gosti došli u vodstvo.

Odmah je Velež svim silama krenuo po poravnanje. Prvu šansu u 13. minuti imao je Anđušić koji je šutirao malo preko gola, a isti igrač je četiri minute nakon toga propustio još jednu priliku za svoj tim, s tim da mu je ovaj put golman gostiju odbranio.

Rođeni su žestoko napadali u prvom poluvremenu, a plod takve igre došao je u 34. minuti kada je sviran penal za Velež. Ćosić je šutirao, lopta je u ruku pogodila jednog igrača gostiju, a Brandao je nakon toga mirno poslao loptu u jednu, a golmana u drugu stranu za poravnanje rezultata.

Pokušao je Velež u prvom poluvremenu doći i do drugog gola, ali u tome nisu uspjeli pa se na pauzu otišlo s rezultatom 1:1.

U drugom poluvremenu Velež je nastavio s napadima prema golu gostiju iz Sjeverne Irske, a prvu pravu šansu bilježimo tek u 65. minuti kada je štoper Isić silovito šutirao s nekih 25-30 metara, ali je lopta otišla malo pored gola.

Minutu nakon toga za Velež je sviran drugi penal. Defanzivac gostiju Kane je rukom odbranio loptu koja je išla u gol, sudija mu je pokazao direktan crveni karton, a za Velež je svirao kazneni udarac. Opet je odgovornost preuzeo Brandao i opet je mirno pogodio za veliko slavlje navijača Veleža na Grbavici.

Do kraja meča Velež je napadao i bio bolji tim na terenu, ali nije uspio postići treći gol i tako s većom razlikom doći do pobjede.

Velež je u prvom evropskom meču nakon 33 godine ostvario pobjedu, a uzvratni meč 1. pretkola igra se za sedam dana u Sjevernoj Irskoj. Taj susret je zakazan za 21 sat, piše Klix.ba.

Ako Velež prođe Coleraineu, u 2. pretkolu Konferencijske lige odmjeriti snage sa AEK-om iz Atine s prvim susretom na Grbavici.

 

 

Oznake: Pobjeda, Velež