Velež izbacio AEK i plasirao se u 3. kolo Konferencijske lige

29.07.2021. | 23:16

Mostarski Velež plasirao se u treće pretkolo Konferencijske lige nakon što je večeras u Atini nakon penala savladao atinski AEK rezultatom 3:2 (1:0).

Rođeni su iz prve utakmice na Grbavci donijeli prednost od 2:1, a večeras su u rukama imali prolaz dalje sve do  nadoknade i 98. minute kada je AEK dao gol za produžetak.

Uvodne minute donose jako tvrdu igru. Rođeni se nisu prepali AEK-a, a domaći tim je očekivano kontrolisao loptu od prve minute

Prvi u ovom susretu prijete domaći. Araujo šutira u 11. minuti pravo u Bogdanovića, a zatim na drugoj strani Ćosić ima dobru poziciju za udarac, ali je to završilo u rukama Stankovića.

Minut kasnije AEK prijeti preko Garcije. Međutim, i ovaj udarac nije bio prevelika prijetnja za Bogdanovića.

Araujo je u 25. minuti ponovo pokušao. Bogdanović ponovo sigurno brani njegov udarac, da bi šest minuta kasnije Pršeš isprobao udarac iz slobodnjaka šutirao pored gola AEK-a.

Veliku šansu AEK propušta u 34. minuti. Tanković prolazi po desnoj strani, Szymanski je potom uposlio Arauja čiji udarac sa desetak metara odlazi tik pored stative gola Veleža.

Potom Rođeni u 35. minuti imaju veliku šansu. Zajmović dobro šutira, Cican Stanković to skida. Već u narednom napadu AEK ima dvije dobre šanse. Bogdanović skida udarce Arauju i spašava Rođene u tim trenucima.

Napadi AEK-a u nastavku su splasnuli. Uzalud je bila terenska inicijativa jer je defanzivni dio Veleža veoma dobro stajao i nije bilo previše prostora za domaće.

Veliku šansu za Velež propušta Ćosić u 70. minuti. Anđušić je pobacao odbranu domaćeg tima, vratio je loptu do Ćosića, a ovaj ne pogađa iz odlične pozicije.

Pokušavao je domaći sastav na sve načine da dođe do gola. Odbrana Veleža je djelovala odlično i nije bilo prolaza za opasne napadače AEK-a.

Garcia je u 80. minuti u dobroj šansi nakon greške Darija. Šutirao je dobro, ali neprecizno sa 20-ak metara od gola Rođenih.

Imao je AEK i devet minuta nadoknade da eventualno dođe do produžetaka. Imali su određenih pokušaja,a u 98. minutu su došli do gola. Mantalos je iskoristio gužvu u kaznenom prostoru i zabio je za 1:0 i susret je otišao u produžetak.

U dodatnih 30 minuta AEK je taj koji kontroliše utakmicu. Pokušavao je domaći tim nešto da napravi, ali preciznosti i snage nije bilo, pa se putnik u narednu rundu odlučio penalima, piše “SportSport.ba”.

Tamo su se bolje snašli igrači Veleža i prošli su u narednu fazu takmičenja gdje ih čeka duel sa švedskim Elfsborgom. Junak je Slaviša Bogdanović koji je odbrani ključni penal Arauju i odveo je Velež dalje.