Večeras se nastavlja NBA liga: Najbolji košarkaši svijeta opet na parketu

30.07.2020. | 14:48

U posebnom kompleksu Disney Worlda u Orlandu večeras se nastavlja najjača košarkaška liga svijeta – NBA, koja je u martu zbog pandemije korona virusa prisilno prekinuta.

Virus koji je zaustavio apsolutno čitav svijet sredinom marta pojavio se i među NBA igračima, odnosno kod igrača Juta Džeza Rudija Gobera, nakon čega su čelnici lige odlučili suspendovati takmičenje do daljnjeg, odnosno dok se situacija barem malo ne smiri.

Kako se virus nastavio ubrazno širiti, vodstvo NBA lige pronašlo je jedan potpuno novi način na koji će završiti sezonu. Oni su nakon brojnih analiza i raznih prijedloga odlučili da timovi koji nemaju nikakve šanse za plej-of ne rizikuju povrede igrača, odnosno da su završili sezonu te su kreirali novi format od 22 tima koja će odigrati po osam utakmica i nakon toga će biti odlučeno ko će igrati u plej-ofu.

Koje ekipe nastavljaju takmičenje?

Ekipe koje će igrati u novom formatu NBA lige su: Boston, Bruklin, Dalas, Denver, Hjuston, Indijana, LA Klipersi, LA Lejkersi, Memfis, Majami, Milvoki, Nju Orleans, Oklahoma, Orlando, Filadelfija, Feniks, Portland, Sakramento, San Antonio, Toronto, Juta i Vašington.

Iz Zapadne konferencije će biti 13 timova, dok će iz Istočne konferencije igrati devet timova. Razlog za takvu odluku je što na zapadu čak pet timova ima šansu da se domogne plej-ofa, a na istoku samo Vašington, što daje broj od 13 timova sa zapada i devet s istoka, odnosno ukupno 22 tima.

Ono što je za čelnike NBA lige najvažnije jeste činjenica da u posljednjem krugu testiranja nije bio nijedan igrač pozitivan na virus Covid-19, a testirano je ukupno 344 košarkaša. Jasno, utakmice će se igrati bez prisustva publike, igraće se u tri različite dvorane u sklopu kompleksa, a direktan prijenos najjače košarkaške lige svijeta emitovaće se u čak 215 zemalja.

U noći sa četvrtka na petak su na programu prve dvije utakmice u kojima se sastaju Juta i Nju Orelans te LA Klipersi i LA Lejkersi, dok se u petak igraju mečevi: Bruklin – Orlando, Portland – Memfis, Vašington – Feniks, Milvoki – Boston, San Antonio – Sakramento i Dalas – Hjuston.