Važan ispit: Fudbaleri Srbije igraju najvažniju bitku “u ratu” za Mundijal

07.09.2021. | 11:16
Fudbaleri Srbije večeras, od 20.45 časova protiv Republike Irske u Dablinu biju jednu od najvažnijih bitki u ratu za Mundijal.

Tri trijumfa i remi sa favorizovanom Portugalijom doveli su učenike Dragana Stojkovića Piksija u sjajnu poziciju, a eventualna pobjeda na Ostrvu gurnula bi ih korak bliže plasmanu u Katar.

Činjenica da “orlovi” drže tron grupe A, te da imaju najbolju gol razliku u istoj, što je važan podatak s obzirom na to da je ona glavni kriterijum u situacijama kada timovi imaju isti broj bodova, budi nadu da Dušan Tadić i društvo mogu čak i direktno do planetarne smotre. Ukoliko nastave da rešetaju mreže rivala, te nakon Iraca na pleća bace i Azerbejdžance i Luksemburžane, Srbija bi mogla doći u poziciju da ju u posljednjem testu u Lisabonu i remi zadržava na vrhu i direktno šalje na Svjetski kup.

Naravno, treba ići korak po korak i misliti samo o narednom protivniku, a ovog puta to je ostrvski sastav koji u 360 minuta fudbala nije okusio slast pobjede. Pa ipak, činjenica da je u prethodnoj rundi do 88. minuta vodio u Portugaliji poziva na oprez.

“Ono što su Irci pružili u tom meču protiv Portugalije treba da nam bude opomena. Moramo ozbiljno da ih shvatimo. Vodili su skoro celu utakmicu, a znamo svi koliko su Portugalci jaki. Ne smeju da nam se dešavaju propusti kao protiv Luksemburga. Moramo da držimo koncentraciju svih 90 minuta. Bilo bi dobro da mi prvi povedemo, time bismo si otvorili vrata pobede“,  jasan je Sergej Milinković Savić.

U sličnom tonu je govorio i Darko Lazović: “Najozbiljnije moramo da shvatimo rivala. Irska igra ostrvski fudbal, imali smo malo problema sa takvim stilom kad smo igrali sa Škotima. Međutim, mislim da od nas sve zavisi. Ako mi odigramo našu igru, rezultat neće izostati”.

Iste ambicije imaju i domaćini. Iako su u poslednjih 16 utakmica upisali samo jednu pobjedu, protiv Andore u prijateljskom duelu odigranom u junu, reprezentativac Džoš Kalen uvjeren je da njegova ekipa ima snage da uzme mjeru Srbiji

“Moramo da pobijedimo i na tome je fokus. Uvjereni smo da to možemo da učinimo. Odgovornost za loše rezultate leži na nama igračima. Lako je razgovarati i reći da možemo ovo, možemo ono, ali sve se svodi na urađeno na terenu i tu odgovornost moramo da preuzmemo i kao tim, i kao igrači“,  poručio je Kalen.

U drugom meču grupe A Azerbejdžan će od 18 sati ugostiti Portugaliju.

Španski sudija Hoze Marija Sančez Martinez dijeliće pravdu na utakmici Republika Irska – Srbija. Sančez Martinez je arbitar iz tzv. druge kvalitetne grupe. Do sada je sudio 15 međunarodnih utakmica. Španac je bio glavni djelilac pravde na šest mečeva Lige Evrope, u duelu kvalifikacija za Evro 2020. između Farskih Ostrva i Malte. Takođe, sudio je i prijateljski meč Argentina – Venecuela