Uskoro će ugledati svjetlost dana: Film o trijumfu i tragediji Mihaela Šumahera

Korina Šumaher ne može sakriti suze. Sjećanje na kobni dan prije gotovo osam godina duboko pogađa suprugu višestrukog svjetskog prvaka Formule 1.

“Nikad nisam krivila dragog Boga za to što se dogodilo. To je stvarno bila zla sreća. Nije mogla biti gora”, priča 52-godišnjakinja zastajkujući u govoru.

U Netfliksovom dokumentarcu “Šumaher”, koji će biti dostupan od 15. septembra, Korina prvi put javno govori o porodičnom životu nakon tragedije u francuskim Alpima 29. decembra 2013. godine.

Sedmostruki svjetski prvak Mihael Šumaher pao je na skijanju i udario glavom o kamen. Uprkos skijaškoj kacigi pretrpio je teške povrede mozga i danima je bio u životnoj opasnosti.

“Nedostaje nam”

Tek u posljednjim minutima dvosatnog filma, fanovi će dobiti neke informacije o situaciji u kojoj se danas nalazi.

“Živimo zajedno u našem domu, sprovodimo terapije, činimo sve da Mihael bude bolje i da osjeti solidarnost naše porodice”, rekla je Korina.

“Nedostaje mi onaj Mihael svaki dan, i ne samo meni, nedostaje djeci, porodici, svom ocu, svima koji ga okružuju”, dodaje.

“Ali Mihael je tamo, drugačiji, ali je tamo i to nam svima daje snage”, kaže.

Šumaherova djeca, kći Đina-Marija (24) i sin Mik (22), opisuju oca kao zabavnog porodičnog čovjeka.

“Nije pošteno što to više nije moguće”, kaže Mik koji je krenuo očevim stopama i ove sezone prvi put vozi Formulu 1.

Imao bi o mnogo čemu pričati s ocem.

“Svega bih se odrekao samo za to”, kaže on.

Porodične traume koje je izazvala Šumaherova nesreća postaju jasno prepoznatljive kako se film odvija. Ali oni koji očekuju svježe informacije o njegovom zdravstvenom stanju, što porodica nikad nije javno objavila, biće razočarani.

“Nije nam to bio cilj”, kaže Vanesa Neker, koja je režirala film s Hans-Brunom Kamertensom i Mihaelom Vehom.

“A na kraju smo i mi imali taj zaštitnički instinct”, kaže.

“Porodica je vidjela film, jako im se svidio i potpuno stoje iza njega, čak i u teškim dijelovima”, rekla je Šumaherova dugogodišnja agentkinja Sabine Kem.

“Sad mi štitimo njega”

Film prati Šumaherov život od mladalačkih početaka u kartingu do razvoja u svjetskog šampiona u Formuli 1, uključujući i neke tamnije trenutke preambicioznog vozača.

O njemu govore bivši vlasnik Formule 1 Berni Ekleston, šefovi njegovih ekipa Flavio Brijatore, Žan Tot i Ros Bron i suparnici poput Mike Hakinena.

“Imao je harizmu vođe. To je bio njegov poklon nama”, kaže Pijero Ferari, potpredsjednik firme za koju je Šumaher osvojio pet od svojih sedam titula.

Osim slomljene noge u sudaru u Silverstonu, Šumaher je svoju karijeru završio neokrznut.

Korina Šumaher mislila je da se Mihaelu više ništa ne može dogoditi otkako je ostavio trke.

Ali njegov anđeo čuvar, kako je to Korina znala reći, napustio ga je u decembru 2013. godine.

Sudbinska planina u Netfliksovom je dokumentarcu prikazana u crno-beloj boji.

“Moramo nastaviti sa svojim životima”, kaže Korina.

“Važno je da Mihael može nastaviti sa svojim privatnim životom koliko to može biti. On je uvijek štitio nas, sad mi štitimo njega”, rekla je Korina.

Ostavite komentar: