Upućen apel odbornicima grada: Zaustaviti tjeranje banjalučkog Borca

24.05.2021. | 16:51

Povodom sve češćih izjava u pojedinim medijima u kojima se proziva AMKK “Borac” iz Banjaluke, ali i njihovi članovi, a koje se odnose na rad predstavnika u Sportskom auto i karting savezu Republike Srpskse i karting staze u Zalužanima, saopštenjem su se oglasili iz kluba.

Njihovo saopštenje prenosimo u cjelini.

“Rukovodstvo Sportskog auto i karting saveza Republike Srpske, u čijim organima upravljanja učestvuju i naši predstavnici, nisu napravili zakonske propuste prilikom izbora tijela za upravljanje i rukovođenje savezom. AMKK ‘Borac’ se nikada nije bavio prizemnim, nesportskim i nezakonitim radnjama. Dokaz o istinitosti rada naših predstavnika u okviru saveza jeste da su pojedinci koji nisu izabrani u organe upravljanja, uputili Republičkoj upravi za inspekcijske poslove nalog za izvršenje kontrole rada Sportskog auto i karting saveza Republike Srpske, što je inspektorat učinio i utvrdio da nije bilo nezakonitih radnji prilikom rada i promjena u savezu. Napominjemo da su pojedinci tražili čak gašenje Sportskog auto i karting saveza Republike Srpske i usmjeravali sve takmičare i sportske funkcionere na Sportski auto moto savez Bosne i Hercegovine. Na taj način direktno je prekršen Zakon o sportu u Bosni i Hercegovini i Zakon o sportu Republike Srpske!

AMKK ‘Borac’ Banja Luka je osnovan 2002. godine kao sportski klub sa ciljem razvoja i promocije auto-moto i karting sporta u našoj zemlji i regionu. Kroz 19. godina postojanja Borac je postao najuspješniji karting klub u Republici Srpskoj i ostvario je brojne i velike uspjehe, kako na nacionalnom šampionatu, tako i na međunarodnoj sceni.

Od 2006. godine na karting stazi u Zalužanima na kojima se pripremamo za takmičenja, vršimo obuku djece u saobraćaju i karting školu. Karting stazom je prvo upravljalo Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine, gdje smo uredno imali odobrenje da možemo koristiti stazu u sportske svrhe i sprovoditi klubske aktivnosti. Godinama se na toj stazi održavaju takmičenja gdje je AMKK ‘Borac’ organizator. Od 2006. godine pa sve do danas putem materijalnih i režijskih troškova AMKK ‘Borac’ održava pomenutu stazu.

U ljeto 2020. godine putem medija plasirala se informacija da će novoosnovani klub investirati preko 500.000 KM u stazu u Zalužanima. U prvom mahu smo se obradovali novoj investiciji, jer smo, kao najuspješniji karting klub u Republici Srpkoj, očekivali investicije koje će se odnositi prevashodno na promociju i razvoj sporta, unapređenje karting staze i mladih karting takmičara. Na jedan krajnje bezobrazan način istjerani smo sa staze i data nam je mogućnost da koristimo stazu i to isključivo u dane ponedeljkom, utorkom i srijedom, dok bi ostale dane koristili oni koji su nas otjerali sa staze i to najvećim dijelom u komercijalne svrhe.

Obratili smo se resornom Ministarstvu porodice, omladine i sporta Republike Srpske i Gradu Banja Luka sa željom da se ne dozvoli gašenje sporta i profitabilnost pojedinaca, već da karting sport u Republici Srpkoj živi i dalje predstavlja Republiku Srpsku u najboljem svjetlu. Na našu veliku žalost, događa se upravo suprotno!

Na narednoj sjedinici Skupštine Grada Banja Luka koja treba da se održi u srijedu 26.05.2021. godine u dnevni red predloženo je pod tačkom 31.1. i 32.1. da se staza u Zalužanima da u zakup putem usmenog javnog natjecanja. Koristimo ovu priliku da pozovemo sve odbornike u Skupštini, da još jednom preispitaju predložene odluke i zaustave tjeranje banjalučkog Borca!

Naš doprinos društvenoj odgovornosti ‘AMKK Borac’ ogleda se u činjenici da u svom sastavu brojimo preko 50 dobrovoljnih davaoca krvi, organizaciji brojnih humanitarnih akcija i obučavanju djece u saobraćaju. Možemo da se pohvalimo da je kroz naš program obuke prošlo preko 4.500 naših najmlađih sugrađana. Naša želja je se ovaj sport promoviše i razvija, kako bismo i u godinama koje dolaze dali šampione koji će sa ponosom predstavljati Republiku Srpsku!”