Uprkos zabrani FIBA-e: Navijači košarkaške reprezentacije BiH opet s ljiljanima na tribinama

07.09.2022. | 16:21

U Kelnu se igran meč između Litvanije i BiH u okviru grupe faze Evrobasketa na kojem su ponovo navijači sa zastavama RBiH sa liljanima iako su FIBA i Košarkaški savez Njemačke zabranili njihov unos u dvoranu.

Ogorčenje mnogih izazvala je atmosfera nakon pobjede BiH protiv Slovenije koja je proslavljena uz ove kao i zastave nekadašnje Armije BiH.

Nakon toga navijačima je pojašnjeno iz FIBA-e da je striktno zabranjeno unošenje svake druge osim zvanične zastave BiH, što važi za sve navijače.

Navedeno je i to da nijedan transparent na tribinama ne smije imati “zabranjene poruke”, a što se prije svega odnosi na uvredljive sadržaje.

Kako je pisao N1, prisutnim navijačima na meču BiH i Francuske je zatraženo iz obezbjeđenja da uklone zastave sa ljiljanima.

Ipak, na današnjem meču, koji je bio odlučujući za prolazak dalje za BiH, ponovo su navijači na tribinama izložili te zastave. Čak je i Košarkaški savez BiH podijelio na svom instagram profilu nekoliko fotografija navijača sa obilježjima koja su postala aktuelna na početku ratnih dešavanja u Bosni i Hercegovini prije 30 godina.