Umičević tvrdi: Neregularna i nova sezona u rukometnoj ligi BiH

01.11.2023. | 17:33

Marinko Umičević, predsjednik Rukometnog saveza Republike Srpske naveo je u saopštenju da je prošla, kao i trenutna sezona u rukometnom prvenstvu BiH neregularna.

Umičević navodi da još nije dobio odgovor koji je tražio od Upravnog odbora Rukometnog saveza BiH oko okončanja prošle i starta nove sezone.

– Rukometni savez Republike Srpske kao jedan od osnivača RS BiH mora imati napismeno informacije na osnovu čega, kojih normativnih akata je okončana prethodna i počela nova takmičarska sezona. Predstavnici Rukometnog saveza Republike Srpske koji se nalaze u Upravnom odboru RS BiH nisu ispoštvali odluku Skupštine kao i Upravnog odbora iako su za nju glasali na našim sjednicama. I dalje ističem da nije validna odluka UO RS BiH od 3. avgusta 2022. godine na kojoj je odlučeno da pet klubova ispadne iz sezone 2022/23. i da je ona protivzakonita. U to vrijeme sadašnji saziv članova Upravnog odbora RS BiH nije bio legitiman i samim time nije ni mogao donijeti takvu odluku, što se najbolje vidi u dopisu kojeg smo dobili od Minstarstva pravde BiH od 26.09.2023. godine u kojem jasno piše ko su članovi UO RS BiH i da njihov mandat traje četiri godine i da ističe 9.11.2022. godine“.

Predsjednik Rukometnog saveza Republike Srpske objasnio je ko je nadležan za smanjenje lige.

-Želim da naglasim da nije Upravni odbor RS BiH nadležan za smanjenje lige, već da to predlažu isključivo entitetski savezi. S toga naglašavam da je prošla sezona bila neregularna, ali i da je nova sezona takođe već neregularna. Moram istaći da je sraman i smiješan izvještaj komisije Ministarstva pravde BiH koji je po meni montiran. Da su samo pogledali papir iz „svoje kuće“ i vidjeli ko su tada bili članovi UO RS BiH sve bi bilo drugačije. Lično mi je žao Iskre kao i drugih klubova koji su potpuno nelegalno i protivzakonito ispali iz Premijer lige-dodao je Umičević.

Predsjednik Rukometnog saveza Republike Srpske ističe da je ovo pokušaj oduzimanja nadležnosti savezu.

– Dok sam ja predsjednik neću dozvoliti nikakav prenos nadležnosti, Vidim da RS FBiH faktički ne postoji, ali da ima RS Herceg-Bosne i da se on ponovo javlja u zvaničnim dokumentima RS BiH i da postoje kantoni. Statut kada je pisan bio je pun komrpomisa i ide nama na štetu. Ali kakav je, takav je i mora da se poštuje, navodi se jasno da entitetski savezi predlažu smanjenje lige. Još jednom pozivam članove UO RS BiH iz Republike Srpske sa predsjednikom Vladimirom Brankovićem da u buduće ne dozvole takve stvari, jer jednostavno svako će morati odgovarati za ono što radi. Čekam da se sazove Skupština RS BiH, ali prije održavanja sjednice pozivam naše članove da pročitaju Statut i da znaju ko saziva Skupštinu, kako se priprema i ko pravi dnevni red- dodao je na kraju Umičević.