Ukrajinska atletičarka osvojila zlato u Srbiji: Ova medalja je za moju zemlju

19.03.2022. | 16:20

Ukrajinska atletičarka je osvojila zlato u Srbiji i to je posvetila ljudima u otadžbini.

Malu radost svom narodu u Ukrajini donijela je jedna atletičarka. Jaroslava Mahučik je na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu osvojila zlatnu medalju u skoku uvis. Ona je u finalu preskočila visinu od 2.02 metra i ostavila je iza sebe Australijanku Elenor Paterson i Kazahstanku Nadeždu Duboviskaju.

Trijumf u srpskoj prestonici je proslavila na emotivan način. Ogrnula se ukrajinskom zastavom, pa je napravila trk na atletskoj stazi beogradske “Arene”. Sve to je učinila u suzama, tako da je bilo vidno koliko joj sve to znači.

Poslije svega toga nije krila zadovoljstvo. U izjavi poslije velikog uspjeha je rekla dosta toga. Kako o samom takmičenju, tako i o emocijama, dešavanjima u Ukrajini…

“Prvo bih željela da kažem da je ovo bilo moje prvo dvoransko SP i presrećna sma što sam osvojila zlato. Ova medalja je za moju zemlju, narod i vojsku. Ponosna sam što predstavljam Ukrajinu”, rekla je Jaroslava.

Ispričala je i kako je na nju uticao početak rata i invazija Rusije koja je krenula 24. februara.

“Tog dana su me probudile dvije eksplozije. Pozvala sam roditelje, svog trenera, nisam znala šta se dešava. Pobjegli smo na selo, tamo smo bili oko nedjelju dana, nismo razmišljali ni o treningu, a kamoli o učešću na SP. Potom smo dobili poziv od naše federacije, rekli su nam da moramo da idemo u Beograd i da se borimo za svoju zemlju. Putovala sam četiri dana iz Ukrajine, a poslije ovoga idem u Njemačku i nadam se da ću uskoro moći da se vratim kući. Prijatelji stalno zovu mog oca da pitaju kako se osjećam.”

Priznala je da joj nije bilo lako da se fokusira na skokove, prenosi Mondo.

“Trener mi je rekao da se koncentrišem na takmičenje, da ne razmišljam o Ukrajini i svemu što se tamo dešava. Morala sam da branim svoju zemlju na stazi i to su neke dobre stvari koje sam znala da mogu da uradim za državu. Uspjela sam u tome”, zaključila je Mahučik.