Ukrajinci traže mjesto na Mundijalu: Iran treba izbaciti, mi smo zaslužili to mjesto

24.10.2022. | 12:24

Prvi čovjek ukrajinskog fudbalskog velikana Šahtjora, Sergi Pelkin, zatražio je od Svjetske fudbalske federacije (FIFA) da izbaci Iran s Mundijala u Kataru i da mjesto ove selekcije zauzme reprezentacija Ukrajine.

On je kao razlog za ovaj zahtjev naveo činjenicu da Iran učestvuje u napadu na njegovu zemlju.

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) u posljednjih nekoliko sedmica zaprimila je ogroman broj zahtjeva da se reprezentacija Irana izbaci sa Svjetskog prvenstva u Kataru.

Iranski sportisti su zbog kršenja ljudskih prava žena zatražili da se ova reprezentacija izbaci, a sada i Ukrajinci traže da njihova selekcija igra u Kataru umjesto Irana.

Razlog ovakvog zahtjeva koji stiže iz Šahtjora je činjenica da iranski dronovi učestvuju u napadima na Ukrajinu.

Šahtjor traži od FIFA da izbaci reprezentaciju Irana sa Svjetskog prvenstva zbog napada na Ukrajinu. To bi bila poštena odluka kako bi se privukla pažnja svijeta na državu koja pomaže u ubijanju Ukrajinaca.

Upražnjeno mjesto trebalo bi pripasti Ukrajini. Naša selekcija nije imala jednake uslove s ostalim selekcijama tokom doigravanja. Momci su igrali srcem.

“Ova odluka je istorijski i sportski opravdana. Apelujem na sve da izvrše pritisak na čelnike FIFA da se to dogodi. Dosta je skrivanja iza teze da politika nema uticaja na sport”, piše prvi čovjek Šahtjora Sergi Pelkin.

Teško je međutim vjerovati da će FIFA izbaciti Iran sa Svjetskog prvenstva i to manje od mjesec dana prije početka takmičenja.

Ako bi se to i desilo, prema pravilima FIFA, njihovo mjesto zauzela bi ekipa iz iste konfederacije, a to je u ovom slučaju selekcija Ujedinjenih Arapskih Emirata koja je u plejofu eliminisana od Australije.

Reprezentacija Irana smještena je u grupu B na Svjetskom prvenstvu. Igraće grupnu fazu sa selekcijama Engleske, SAD-a i Velsa.

Prvenstvo Iran otvara 21. novembra duelom s Engleskom, a zatim im slijede dueli protiv Velsa (25.11) i Sjedinjenih Američkih Država (29.11), prenosi sportsport.ba.