Uefa razmatra promjene u elitnom takmičenju: Šampion Srbije direktno u Ligi šampiona?

29.03.2022. | 17:39

Usljed vojne intervencije Rusije u Ukrajini UEFA razmatra da već od naredne sezone promijeni sistem kvalifikacija za evropska takmičenja.

Pošto šampion Rusije ima direktno mjesto u Ligi šampiona, njihovim klubovima prijeti izbacivanje moglo bi da dođe do promjena koja idu na ruku šampionu Srbije, prenosi Kurir.

Kako prenosi britanski Tajms, Srbija bi mogla da dobije upražnjeno mjesto, ukoliko suspenzija ostane na snazi, šampion Srbije bi mogao da dobije direktno mjesto u Ligi šampiona.

Naime, UEFA navodno razmatra da mjesto Rusije zauzme prva sljedeća ekipa na UEFA rang listi nacionalnog koeficijenta, a to mjesto zauzima upravo Srbija.

Tek sada postaje uočljivo koliko je značajno bilo što su ove sezone i Zvijezda i Partizan sakupili veliki broj bodova za nacionalni koeficijent, pa je Srbiaj završila na 11. mjestu, tik iza Rusije. I 11. mjesto donosi direktno mesto u Ligi šampiona, ali tek od sezone 2023/24.

Međutim, suspenzija Rusije mogla bi značajno da ubrza taj proces i šampion Srbije bi već naredne sezone mogao da zaigra u eliti, i to kao direktan učesnik.

Oznake: Srbija