UEFA odlučila: Makabi i Željezničar će igrati u novom terminu

28.08.2020. | 22:55

Evropska fudbalska federacija (UEFA) danas je donijela odluku da se odgođena utakmica prvog pretkola Evropske lige između izraelskog Makabija i sarajevskog Željezničara igra u novom terminu.

Iako je postojala bojazan da će UEFA meč registrovati rezultatom 3:0 za Izraelce, iz krovne kuće evropskog fudbala su donijeli, kako se čini, i najpravedniju odluku.

“UEFA je poslala zvaničnu odluku da se odgođeni susret prvog pretkola Evropske lige između Makabija iz Haife i Željezničara igra ponovo u Izraelu. Utakmica se po odluci treba odigrati do 12. septembra, a klubovi su dužni dogovoriti datum i satnicu.

FK Željezničar će uložiti žalbu na ovu odluku i još jednom zahtjevati da se utakmica odigra na neutralnom terenu. Podsjetimo, susret je odgođen odlukom Ministarstva zdravstva Izraela, a zbog pet pozitivnih testova koji su obavljeni u Izraelu. Dva od pet članova su danas obavili testiranje u Sarajevu, a testovi su pokazali negativne rezultate. Klub je danas dostavio UEFA-i obavljene testove u proteklih pet dana”, saopštili su iz kluba.

Odluku o odgađanju prvobitno planiranog meča je u četvrtak je donijelo Ministarstvo zdravstva Izraela nakon što su u srijedu ujutro testirali sve članove delegacije FK Željezničar koji su u Haifi, a testovi pokazali još pet pozitivnih odgovora. Izraelci su smatrali kako je situacija nedovoljno sigurna da se igra utakmica te su zahtijevali deportaciju Željine ekspedicije iz Izraela, piše “Klix.ba“.

FK Željezničar je bio u stalnom kontaktu s predstavnicima UEFA, tačnije s delegatom utakmice te su se do posljednjeg nadali da će meč danas biti odigran. Naime, UEFA je savjetovala da se meč igra budući da je Željezničar u svojim redovima imao još 16 zdravih igrača koji su imali negativan nalaz na virus korona. Upravo je to vjerovatno bio razlog posljednje današnje UEFA odluke.