UEFA odlučila: HNS dobro prošao uprkos ustaškim parolama navijača

02.10.2023. | 18:16

Fudbalski savez Hrvatske kažnjen je sa 10.000 evra i djelimičnim zatvaranjem stadiona (bar 1.000 mjesta) u idućoj domaćoj utakmici, odlučila je UEFA.

FS Hrvatske je kažnjen zbog ustaške zastave koja se pojavila na utakmici na Rujevici protiv Letonije. Na toj utakmici predstavnik organizacije FARE uočio je ustašku zastavu na tribini s hrvatskim navijačima, zbog čega je UEFA pokrenula disciplinski postupak, ali je kazna prilično mala.

– Stadion u Osijeku biće skroz otvoren, biće gledalaca. Kazna je 10.000 evra uz dvogodišnju uslovnu, te 1.000 gledalaca manje ako se ponovi sličan slučaj – rekao je predsjednik FS Hrvatske Marijan Kustić.

Da podsjetimo, ovaj savez je nedavno dobio najveću kaznu u istoriji zbog ponašanja dijela navijača na utakmicama završnice Lige nacija. Protiv Holandije navijači su rumunskom sudiji Ištvanu Kovaču skandirali “cigane, cigane” te je kasa ostala praznija za 70.000 evra i utakmicom bez navijača na sljedećem gostovanju u Jermeniji. S još 80 tisuća evra kažnjen je zbog baklji i predmeta u terenu. Ukupna kazna od 150.000 evra najveća je finansijska u istoriji FS Hrvatske.