UEFA donijela odluku o kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. godine

20.09.2022. | 23:10

UEFA je donijela odluku o kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u fudbalu koje će se održati 2024. godine u Njemačkoj.

Na Euro 2024 će biti čak 24 učesnika, a na šampionat se može stići čak i sa treće pozicije u kvalifikacionoj grupi (s tim što ta pozicija nije i garantovana karta za prvenstvo).

Saopštenje evropske kuće fudbala ima pet tačaka i one glase ovako:

  • Njemačka, koja će biti domaćin UEFA EVRO 2024 završnog turnira, automatski se kvalifikuje i zbog toga neće biti učesnik žrijeba;
  • Svi ruski timovi su trenutno suspendovani usljed odluke Izvršnog odbora UEFA od 28. februara 2022, što je potom potvrdio i Sud za arbitražu u sportu 15. jula ove godine. Rusija, iz tog razloga, nije uključena u žrijeb za EVRO 2024;
  • U žrijebu će učestvovati 53 nacionalna saveza koji će biti podijeljeni u deset grupa: sedam grupa će biti petočlane, a u tri grupe biće po šest ekipa;
  • Deset pobjednika grupa i deset drugoplasiranih će se (uz Njemačku, kao domaćina) direktno plasirati na Evropsko prvenstvo. Tri preostala mjesta će biti određena kroz plej-of koji će biti održan u martu 2024.
  • Prema rang listi za UEFA Ligu nacija 2022/2023, 53 reprezentacije će na žrijebu biti svrstane u sedam žrijebova, a shodno svojoj poziciji na pomenutom rangiranju.

Srbija će prvi put poslije skoro dvije i po decenije moći da igra na kontinentalnom šampionatu ako 1) osvoji grupu u koju će je žrijeb svrstati 2) ako bude druga u grupi ili 3) ako bude treća, s tim da će morati da se za plasman potom izbori kroz baraž.

Tri reprezentacije ne mogu da igraju sa Kosovom

U posebnom dodatku, UEFA je nagovijestila da Srbija neće moći da igra u kvalifikacijama sa reprezentacijom tzv. “Republike Kosovo”, a ekipa iz Prištine neće moći da se sastane ni sa Bosnom i Hercegovine i Španijom.

Uz njih, u različitim grupama moraće da budu Jermenija i Azerbejdžan, te Bjelorusija i Ukrajina.