Ubjedljiva pobjeda Zvezde: Olimpija “pala” u Milanu

11.01.2024. | 22:55

Crvena zvezda ostvarila pobjedu u Milanu protiv Olimpije, poslije fantastičnog prvog poluvremena i dosta uzbuđenja u drugom – 76:62 (23:15, 24:16, 10:16, 19:15).

Malo ko je očekivao 100 primljenih poena i poraz od Asvela u Lionu, još je manje bilo onih koji su posle toga vjerovali u trijumf protiv Olimpije u Milanu.

Ali, Crvena zvezda je u samo dva dana razmaka sve to uspela da priredi svojim navijačima, koji posle velike pobjede u Italiji ponovo prave računice kako njihovi ljubimci mogu do nokaut faze Evrolige.

A zalet su uhvatili, u posljednja četiri meča ostvarili su tri pobjede, sve tri na spektakularan način. I sada su na skoru 9-12, na samo trijumf zaostatka u odnosu na desetoplasiranu ekipu.

Govorio je Joanis Sferopulos da njegova ekipa mora da „zategne“ odbranu posle poraza u Lionu. Neki bi rekli, „otkrio je toplu vodu“.

Ali, startna petorka Crvene zvezde jasno je govorila da je meč upravo pripremljen na taj način. Iako je trojkom Nejpira, koji je do nedavno bio među beogradskim crveno-bijelima italijanski tim poveo (9:6).

Upravo poslije toga Sferopulos je na parket poslao Miloša Teodosića, omraženog u Milanu, iz prostog razloga, donedavno je nosio dres Olimpijinog najvećeg rivala Virtusa.

Ali, nije im to trebalo, kao da nisu znali da Teodosića upravo zvižduci motivišu. A izgledalo je da crveno-beli neće moći da se izbore sa nevjerovatnim problemima koji su ih zadesili tokom prve četvrtine.

Hajns je redom povređivao, doduše nenamerno, Mitrovića, Nedovića i Tobija. Mitrović se tokom meča vratio u igru, pokušao je to da učini i Nedović, ali je brzo morao nazad na klupu, gdje je sve vreme ostao Tobi.

Malo koja ekipa bi to uspela da „preživi“. Ali, ponavljamo po ko zna koji put, Crvena zvezda ima Miloša Teodosića. Ekipu su trojkama povukli Hanga i Gedraitis, Litvanac je ubacio dve uzastopne, a gosti su stekli osam poena viška (23:15).

Nisu se na tome zaustavili, uslijedila je nedugo potom magična asistencija Teodosića za Davidovca, koji je pogodio trojku iz ćoška za prvu dvocifrenu razliku (28:17).

Rasla je prednost sve do maksimalnih „plus 18“, uz nevjerovatan učinak Gedraitisa u samo desetak sekundi, „dva plus jedan“, pa rampa ispod svog koša, potom još dva poena (37:19).

Uzvratio je Milano sa tri trojke, ali su navijači Crvene zvezde gledali ono što ih je prilično nerviralo od početka sezone, a sada može da ih poprilično raduje, očajnu partiju Nejpira. Dovoljno da na poluvremenu, zaključno sa monstruoznim zakucavanjem Bolomboja, ponesu velikih 16 poena prednosti – 31:47.

Umjesto da nastave u istom ritmu, na startu drugog poluvremena Zvezda je sebe uvela u problem. Primila je brzih pet poena, Sferopulos je odlučio da rizikuje, nije u tom trenutku zatražio tajm-aut.

Jeste nešto kasnije, ali tada je Olimpija već prišla na sedam poena minusa, u meč se uključila i domaća publika (40:47). Tada je Zvezda uspostavila kakvu-takvu ravnotežu, i ipak je sa dvocifrenom razlikom ušla u posljednji kvartal (47:57).

I tada je bolje počela Olimpija, Zvezda je energetski izgledala sve lošije, sasvim logično kao epilog dodatno skraćene rotacije, domaći su prišli i na samo pet poena minusa (54:59).

Ponovo je Zvezda imala odgovor, ponovo se Sferopulos pretežno bazirao na odbranu, i to je donelo rezultat, na dva i po minuta do kraja njegov tim je imao deset poena prednosti (58:68).