U Foču stigli najbolji rafteri svijeta

30.05.2022. | 22:30

Zastave više od 20 zemalja ukrasile su večeras ulice Foče i glavni gradski trg na dočeku učesnika Svjetskog prvenstva u raftingu na rijeci Tari.

Raspjevani i razigrani rafteri donijeli su u Foču ritmove sa svih svjetskih meridijana pred odlučujuće takmičenje u spustu rijekom Tarom, nakon kojeg će se znati koja će zemlja osvojiti titulu šampiona svijeta u ovom neobičnom sportu.

Japanci su na svakom rafting takmičenju među glavnim favoritima, a njihov kapiten Satoši Kojzumi priča da su došli u Foču prije desetak dana da bi upoznali Taru i najveći kanjon u Evropi.

“Tara je divna rijeka, ima fenomenalne, jake bukove sa jakom strujom, što nam govori da ćemo imati uzbudljivo i zahtjevno takmičenje”, rekao je Kojzumi.

Uz Australijance i Argentince najveselija ekipa na defileu fočanskim ulicama bili su Kostarikanci.

Kapiten ove ekipe Danijel Anćia Torente rekao je da su prvi put ovdje i da su veoma uzbuđeni i srećni zbog dolaska, jer su ljudi gostoljubivi, hrana je ukusna, a planine i rijeke jedinstvene.

Kostarikance je posebno oduševila ljepota rijeke Tare, koja sa punim pravom nosi epitet “suza Evrope”.

“Ovo prvenstvo je veoma zahtjevno, znamo koji su timovi najspremniji, ali samo učešće je velika stvar, svi smo pobjednici”, rekao je Kostarikanac.

Direktor Svjetskog prvenstva Aleksandar Pastir kaže da su učesnici oduševljeni gostoprimstvom u Foči i da nije uobičajeno da opština, rafteri i privrednici izađu u susret i obezbijede smještaj, ishranu i ostale uslove.

On je istakao da će spust na Tari odlučiti ukupnog pobjednika, jer nosi najviše bodova – 400. Veslaće se od Brštanovice do Šćepan polja na stazi dugoj 16 kilometara sa velikim brojem izuzetno zahtjevnih bukova.

“Tara zaslužuje da bude na mapi svjetskih rijeka što se tiče sporta – kada je u pitanju turizam ona to već jeste. Ovom kombinacijom Vrbasa i Tare dokazali smo da možemo da organizujemo Svjetsko prvenstvo, i to drugi put, tako da kada opet odlučimo da se kandidujemo niko neće moći da nam parira”, kaže Pastir.

Rafting kampovi u Foči obezbijedili su smještaj i ishranu za sve učesnike.

Predsjednik fočanskog Udruženja rafting klubova Zdravko Matović kaže da su se svi klubovi na Drini i Tari potrudili da budu dobri domaćini.

“Velika nam je čast da je Foča domaćin Svjetskog prvenstva. Potrudićemo se da se osjećaju lijepo, da budu zadovoljni, da im pružimo sve što smo u mogućnosti”, rekao je Matović.

Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović istakao je da je Banjaluka na impresivan način odradila svoj dio posla, a da će se Foča potruditi da je prati u tome.

“Mislim da ćemo biti dobri domaćini i da ćemo, zajedno sa našim rafting klubovima, Foču predstaviti u najboljem svjetlu, da promovišemo rafting rijekom Tarom, Nacionalni park `Sutjesku`, Pješčane piramide i sve što Foča nudi”, rekao je Vukadinović.

Trening na Tari je sutra, a takmičenje u srijedu, 1. juna, od 10.00 časova.

Istog dana, u večernjim časovima na platou ispred Akva parka “Ušće” u Foči, je dodjela medalja za disciplinu spust i proglašenje ukupnih pobjednika Svjetskog prvenstva, te ceremonija zatvaranja.

Nakon svečanog zatvaranja Svjetskog rafting prvenstva, takmičari, turisti i gosti moći će da uživaju u koncertu kragujevačkog benda “Vesele osamdesete” i domaćeg benda “Paranoid”.

Na Svjetskom prvenstvu u raftingu nastupa 61 tim iz 22 zemlje.