U Borcu počeli razmišljati o narednom rivalu u Evropi

29.08.2020. | 08:07

Jedan od najboljih fudbalera Borca u prvom evropskom iskušenju poslije osam sušnih godina, štoper Marko Jovanović za rivala u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope priželjkuje gigante poput Totenhema ili Milana.

Banjalučani su pobjedom nad Sutjeskom od 1:0 i majstorijom kapitena Stojana Vranješa u 35. minutu poslije pune četiri i po decenije preskočili prvu evropsku prepreku, a ime narednog rivala saznaće u ponedjeljak.

– Već smo napravili veliki uspeh. Ako bih mogao da biram narednog rivala voleo bih da to bude neko od velikana evropskog fudbal i da opet budemo domaćini. Bilo bi sjajno da na Gradski stadion dođe Totenhem koji je pretprošle sezone igrao finale Lige šampiona, ili sedmostruki prvak Evrope Milan, koga predvodi Zlatan Ibrahimović. Ili pak, da to bude neko od uslovno rečeno lošijih ekipa sa kojima možemo ravnopravno da se nosimo. Jedno je sigurno, koga god da izvučemo i gde god budemo igrali skupo ćemo prodati kožu, a nadam se da ćemo svi mi koji budemo na terenu uživati u još jednom evropskom iskušenju – naglasio je Jovanović.

Iskusnom defanzivcu Borac je treći klub sa kojim je izašao na međunarodnu scenu, a prije toga je u evropskim klupskim takmičenjima branio boje Partizana i poljske Visle.

– Uvek su mi prijale ovakve utakmice i nadam se da sam ispunio očekivanja. Bila je to veoma tvrda i čvrsta utakmica, a znao sam da će Crnogorci igrati malo i oštrije, jer dobro poznajem njihovog trenera Dragana Radojičića. Verujem da gledaoci putem malih ekrana nisu bili oduševljeni prikazanim, ali ne treba zaboraviti da je i za njih i za nas ulog u ovom meču bio ogroman. Najvažnije je da smo uspeli i da sada možemo da se okrenemo narednom rivalu u prvenstvu, Krupi, ali i mirno iščekujemo žreb – nastavio je Jovanović.

Pobjedu je posvetio navijačima Borca, koji su uvijek bili uz klub.

– Nemate pojma kako je teško igrati bez navijača, ali verujem da su i oni sada srećni kao i mi. Na žalost situacija je takva, kakva je, ali se nadam da neće još dugo trajati i da ćemo uskoro ponovo biti zajedno, oni na tribinama, mi na terenu – poručio je Jovanović, koji je od prvog dana dolaska na Gradski stadion na početku prošle sezone postao ljubimac navijača Borca, ali i svih simpatizera ovog kluba.

Veliko je pitanje da li bi Banjalučani stigli do drugog kola da njihov čuvar mreže Bojan Pavlović u 22. minutu u situaciji “jedan na jedan” sjajnom intervencijom nije zaustavio šut Milutina Osmajlića. Jedinica “crveno-plavih” u još nekoliko navrata odlično je intervenisala i opravdala očekivanja svih u klubu u koji je stigao ovog ljeta.

– Mogu da kažem da je pre utakmice bilo dosta nervoze, bar kod mene, jer je Borac na plasman u drugo kolo nekog evropskog klupskog takmičenja čekao punih 45 godina. Presrećan sam zbog pobede, a manje je važno koliko je ko učestvovao u njoj. Svi zajedno smo zaslužni za uspeh. Idemo dalje, jer nemamo puno vremena za predah. Moramo reprezentativnu pauzu dočekati pobedom nad Krupom, a tek onda početi razmišljati o narednom iskušenju u Evropi – istakao je Pavlović.

Za razliku od Jovanovića, on bi volio ne tako jakog rivala, već ekipu sa kojom se može bar donekle ravnopravno nositi.

– Ima tu veliki broj velikana evropskog fudbala, ali i timova koji su u našem rangu ili malo jači od nas. Bilo bi lepo igrati protiv njih, zašto ne preskočiti i još jednu prepreku. Najvažnije je da tih 90 minuta budemo fokusirani na teren i možda odemo i korak dalje – dodao je Pavlović.

Ime šefa stručnog štaba Vlade Jagodića poslije ovog trijumfa ostaće upisano zlatnim slovima u istoriji kluba starog 94 godine. Postao je drugi trener koji je ekipu odveo u drugo kolo evropskih takmičenja, a isto to je uradio i Boris Marović 1975. godine.

– Uvijek sam tu za Borac i ovo mi je velika satisfakcija. Živio sam za ovaj dan i da moje ime bude bar upisano da sam uspio nešto što niko nije u prethodnih 45 godina – istakao je Jagodić.

Naglasio je da nema nikakvih želja prilikom žrijeba za drugo kolo i da samo razmišlja o duelu sa Krupom u kojem neće moći da računa na Sinišu Dujakovića, navodi “Glas Srpske“.

Potencijalni rivali

Žrijeb za drugo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope je u ponedjeljak u 13 časova u Nionu, a mečevi su na programu 17. septembra. Već je poznato 36 potencijalnih rivala Borca, koji će biti u grupi nepovlašćenih ekipa.. To su: Totenhem (Engleska), Milan (Italija), Volfzburg (Njemačka), Bazel (Švajcarska), Kopenhagen (Danska), APOEL, Apolon Limasol (Kipar), BATE Borisov (Bjelorusija), Galatasaraj (Turska), Malme (Švedska), Partizan (Srbija), Standard Lijež (Belgija), Steaua (Rumunija), Granada (Španija), Glazgov Rendžers (Škotska), Hapoel Ber Ševa (Izrael), Rozenborg (Norveška), Rems (Francuska) MOL Fehervar (Mađarska), Rio Ave (Portugalija), Dinamo Moskva (Rusija), Slovan Liberec (Češka), Hajduk (Hrvatska), Škendija (Sjeverna Makedonija), Kolos Kovalivka (Ukrajina), Viljem Drugi (Holandija), Jablonec (Češka), Nju Seints (Vels), Leh Poznanj (Poljska), Hartberg (Austrija), Aberdin (Škotska), Kairat (Kazahstan), Žalgiris (Litvanija), Arhus (Danska) i Madervel (Škotska). Zrinjski iz Mostara je 36. povlašćena ekipa, ali Banjalučani njih ne mogu dobiti za rivala. Žrijeb za treće kolo kvalifikacija obaviće se 1. septembra, a utakmice se igraju 24. septembra.