U Beogradu preminula poznata banjalučka košarkašica Gordana Janjić

19.02.2022. | 21:36

U Beogradu je danas u 70. godini preminula poznata banjalučka košarkašica Gordana Janjić.

Gordana Janjić je prve košarkaške korake napravila u Mladom Krajišniku, a karijeru nastavila u sarajevskoj Bosni sa kojom je osvojila titulu prvaka Jugoslavije.

30. marta 1974. ispisana je istorija KK Bosne na splitskim Gripama gdje su se u derbiju pretposljednjeg 21. kola sastale četvrtoplasirana Jugoplastika i lider na tabeli Bosna. Košarkašice Bosne su od početka i do kraja vodile i zabilježile veliki trijumf (68:55), kojim su donijele veliku I prvu titulu prvaka. Sve poene u šampionskoj pobjedi postigle su četiri košarkašice Vera Đurašković (21), Vera Gluščević (18), Gordana Janjić (17) i Slavojka Taušan (12).

Gordana Janjić bila je reprezantivka bivše Jugoslavije na mjestu pleja. Penziju je dočekala uz košarku u Košarkaškom savezu Srbije sa kojim je radila i na organizaciji Evropskog prvenstva u košarci u Beogradu 2005. godine, prenosi portal “banjaluka.net“.

Tri gracije, tri malene, tri košarkašice – reprezentativke bivše Jugoslavije bile su ponos Banjaluke: Gordana Janjić, Snežana Šipka i Lena Trajkovski.