U Americi nakon dvije godine: Đoković se u Sinsinatiju priprema za Dejvis kup

02.08.2023. | 11:27

Priprema za US open, ali i za Dejvis kup poslije njega – tako će Novak Đoković iskoristiti masters u Sinsinatiju za oko dvije nedjelje.

Nole se na svom prvom turniru u SAD poslije dvije godine prijavio u singlu i u dublu sa Nikolom Ćaćićem, najboljim srpskim teniserom u ovoj konkurenciji.

Naravno, nema tu ništa iznenađujuće. Nole je i ranije posle pauza isto činio – na prvom takmičenju se prijavljivao u konkurenciji parova. Razlog je logičan i jasan – želi da prvo odigra meč u (za njega) manje bitnoj disciplini, kako bi se na taj način brže adaptirao za podlogu i uslove takmičenja.

Ne radi to često, ali uvijek rezonski. Recimo, na početku sezone je u Adelejdu igrao sa Vašekom Pospišilom, poraženi su u prvom kolu, ali je Đoković osvojio trofej u singlu.

Sada nije odigrao nijedan meč od poraza u vimbldonskom finalu, u pitanju je drugačija podloga i želi ovako da olakša start. Ne treba zaboraviti da mu je Sinsinati najduže od svih mastersa odoljevao, da mu je tamo dugo bilo najteže da osvoji prvu titulu.

Beton u ovom američkom gradu je veoma brz i zato je i dobro što se odlučio na ovaj korak – kako bi koliko-toliko spremniji dočekao prvu partiju u singlu.

Izbor partnera je sada pao na Ćaćića, što je potpuno logično, jer Srbiju u septembru čeka takmičenja po grupama u Valensiji, ali nema dileme da će baš Nikola biti prvi izbor za Novakovog partnera u dublu. Posljednjih godina je to bio Filip Krajinović, ukupno su odigrali čak osam mečeva, ali Somborac ne igra od Rolan Garosa i nije tajna da se koleba da li da nastavlja karijeru ili okači reket o klin.

To znači da selektor Srbije Viktor Troicki neće imati mnogo izbora u Španiji. On može da vodi petoricu igrača, a male su šanse da čak dvojica od njih budu specijalisti za dubl kao što su Ćaćić i braća Sabanov. Zato je najrealnije da to bude samo Ćaćić, 57. na svijetu u igri parova.

Nole i on su do sada igrali tri puta – imaju dva poraza i jednu pobjedu. Nikada nisu udružili snage na turnirima, tako da će ovo biti dobra prilika za još jedno iskustvo i pripremu za Dejvis kup.

Ćaćić ima tri titule, u Čengduu, Monpeljeu i Buenos Ajresu. Jednu od njih, u Indiji, osvojio je sa Dušanom Lajovićem. Igrao je i četiri finala, posljednje proljetos sa Miomirom Kecmanovićem u Eštorilu. To znači da može da formira dubl i sa ovom dvojicom, ali je najvjerovatnije da će, ako bude stani-pani, prvi izbor Troickog biti par sa Đokovićem.

Srbija je u Valensiji u grupi sa Španijom, Češkom i Južnom Korejom. Dvije najbolje reprezentacije idu na finalni turnir u Malagi u novembru. Sa obzirom da se duel u Dejvis kupu sada sastoji od dvije partije u singlu i jedne u dublu, igra parova je dobila na značaju u odnosu na nekadašnji format.

Nole je još u Crnoj Gori, odmara se i trenira za nastavak sezone. Preskočiće masters u Torontu, ali ne zato što mu je važnije kupanje na Jadranu, nego jer mora da se čuva od premorenosti. Zato je njegov takmičarski kalendar sve kraći, ali je akcenat sada na grend slemovima. Prvi je za manje od mjesec dana i Đoković u Njujork želi da stigne spreman, ali i odmoran, piše Sport klub.