Tužna vijest za svijet sporta: Umro proslavljeni košarkaški trener Dušan Duda Ivković

Velikan jugoslovenske, srpske i evropske košarke Dušan Duda Ivković preminuo je u 78. godini.

Tragičnu vijest, potvrdio je prvi čovjek Dudinog Radničkog.
“U šest časova i 50 minuta Dušan je preminuo u bolnici u Beogradu od posljedica vode u plućima i herpesa”, rekao je kratko Goran Kalinić za Sport Klub.
Dušan Ivković rođen je u Beogradu 29. oktobra 1943. Bio je jedan od najuspješnijih evropskih trenera svih vremena, najuspješniji selektor košarkaške reprezentacije Jugoslavije na šampionatima Evrope.
Bio je i selektor košarkaške reprezentacije Srbije od 2008. do 2013. godine, osvojio je srebro na Evropskom prvenstvu i bio je četvrti na Svjetskom prvenstvu 2010.
Trenersku karijeru završio je 2016. godine. Vodio je revijalni meč u znak oproštaja protiv Olimpijakosa 20. septembra 2017. godine. Sa reprezentacijom je osvojio tri evropska zlata i jedno srebro, jedno svjetsko zlato, srebro na Olimpijskim igrama i zlato na Univerzijadi.
Kao košarkaš je igrao na poziciji beka, a kao trener je vodio Partizan, Aris, Radnički Beograd, Šibenik, Vojvodinu, PAOK, Panionis, Olimpijakos, AEK, CSKA, Dinamo Moskva i Anadolu Efes.
Na klupskom nivou osvajao je Evroligu (dva puta), Kup Radivoja Koraća, Kup Rajmonda Saporte, ULEB Kup, a sa svojim klubovima je bio i šampion nekadašnje Jugoslavije.

Ostavite komentar: