Tužna vijest za svijet sporta: Preminuo legendarni srpski teniser Ivko Plećević

09.08.2021. | 18:51

Legendarni srpski teniser Ivko Plećević, jedan od najstarijih Dejvis kup igrača Srbije, preminuo je u 90. godini.

Plećević je rođen 1931. godine i bio je 10 puta šampion države, prenijeli su beogradski mediji.

Počeo je tako što je u Beogradu na blagajni teniskog kluba na Tašmajdanu 1947. godine sa 16 godina prodavao karte za prvenstvo Jugoslavije, a samo nekoliko godina kasnije bio je državni reprezentativac.

Prošao je kroz najjača teniska takmičenja pedesetih godina prošlog vijeka, od Vimbldona, Pariza, Rima do Hamburga, ali u Ameriku nije putovao, jer nije bilo sredstava za odlazak preko okeana.

Dres reprezentacije u Dejvis kupu prvi put obukao je 1952. godine kada su u sastavu selekcije Jugoslavije, pored njega, bili Josip Palada i Vladimir Petrović.

Za reprezentaciju Ivko je igrao šest godina, zatim krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih bio i savezni trener tadašnje jugoslovenske selekcije, kada su za selekciju Jugoslavije igrali Pilić, Jovanović, Franulović.

Januara 1962. godine Ivko je odigrao Gustav kup, a zatim otišao u NJemačku, gdje je ostao naredne 44 godine, da bi se 2006. godine vratio u Beograd i tu proživio posljednje penzionerske dane.

Ivko Plećević je u žižu interesovanja javnosti kao nikada prije toga dospio krajem avgusta 1979. godine, kada mu je ukraden “porše targa 911”, kojim je noćima ulicama Beograda jurio “beogradski fantom”.

Na osnovu tog događaja snimljen igrani film pod nazivom “Beogradski fantom”.