Turci otpustili selektora: Ataman preuzima reprezentaciju?

04.04.2022. | 17:12

Turski košarkaški savez se u ponedjeljak zahvalio treneru Orhunu Eneu koji je bio na tom mjestu od jeseni 2020. godine. U medijima se piše da će selektor nacionalnog tima ponovo biti Ergin Ataman.

Orhun Ene je preuzeo nacionalni tim Turske u sred kvalifikacija za Evrobasket. Tada je Ufuk Saridža napustio nacionalni tim, a Ene je bio već završio svoj višegodišnji angažman u Tofašu pa je uzeo reprezentaciju.

Nije baš bilo mnogo uspjeha za Turke iza toga, očekivano su se kvalifikovali za Evropsko prvenstvo, ali su propustili da prođu na Olimpijske igre i to sa turnira u Kanadi na kom su bili još i Grci, Kanađani i Česi. Problem je takođe i što su Turci u grupi B kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo na samo jednoj pobjedi iz četiri meča, prenosi Sportklub.

Naredni selektor će imati pune ruke posla jer će pobjede protiv Bjelorusije i Velike Britanije u posljednjem prozoru na ljeto biti obavezne kako bi Turska imala šansu da se kvalifikuje na Mundobasket. Tada će Turci vjerovatno računati na NBA igrače Furkana Korkamaza, Džedija Osmana, Alperena Šenguna i Omera Jurtsevena.

Ako Ataman opet bude selektor to će mu biti drugi mandat na klupi reprezentacije. Prvi put je bio trener od 2014. do 2016. kada je naslijedio Bošu Tanjevića. Turci su tada bili osmi na Mundobasketu u Španiji i deveti na Evrobasketu 2015. godine.