Trka Formule 1 u Barseloni: Verstapen došao do 40. pobjede u karijeri

04.06.2023. | 18:55

Maks Verstapen je u trci u Barseloni došao do 40. pobjede i trećeg grend slema u svojoj karijeri (pol pozicija, pobjeda, vodio trku od početka do kraja i uzeo najbrži krug).

Ekipa Mercedesa je imala najbolju trku ove sezone sa oba vozača na podijumu, a Luis Hamilton se po drugi put u sezoni našao na drugoj poziciji. Ferari je ponovo pogriješio u strategiji te je Sains ostao bez podijuma, a Lekler je poslije starta iz pit lejna završio na 11. mjestu, nadomak poena.

Strategija je bila presudna u trci u Barseloni, a ona je do sada prva trka sa više stajanja od početka sezone. Šarlu Lekleru je ekipa Ferarija poslije problematičnih kvalifikacija zamijenila dijelove na bolidu zbog kojih je morao da započne trku iz pit lejna, a u tome mu se pridružio i Logan Sardžent.

Verstapen je sa pol pozicije odbranio svoje mjesto u prvoj krivini od Karlosa Sainsa, a iza njih dva britanska vozača Lando Noris i Luis Hamilton su imali kontakt. Kao rezultat incidenta, Noris je bio primoran da ode u boks kako bi zamijenio prednje krilo usljed čega je izgubio veliku količinu vremena. Džordž Rasel je već u prvom krugu došao na sedmo mjesto (trku je počeo sa 12), ali su sudije istraživale da li je to uradio na nedozvoljen način. Istraga je pokazala da nije.

Većina vozača započela je trku na mekim pneumaticima zbog čega su prve promene usledile nešto pre desetog kruga. Vodeći Verstapen koji je na pneumaticima srednje tvrdoće započeo trku napravio je veliku prednost ispred drugoplasiranog Sainsa, a Peres je veoma brzo obilazio sve ispred sebe nakon loših kvalifikacija u kojima je završio na 11. mjestu.

Među vodećim vozačima Esteban Okon je prvi otišao na promenu pneumatika na kraju 14. kruga, a zatim i Strol. Sains je prešao u 16. krugu na srednje tvrde gume, a njegov timski kolega Lekler je u sledećem krugu povukao isti potez i prešao sa tvrdih na meke gume. Verstapen je na kraju 26. kruga otišao na svoju promjenu pneumatika i tom prilikom nije izgubio vodeću poziciju.

Polovinom trke Verstapen je i dalje bio vodeći, Hamilton je bio drugi, domaći vozač Sains treći, ali je Rasel imao odličan tempo i iz kruga u krug smanjivao zaostatak u odnosu na Španca i veoma brzo prešao na treće mjesto. Verstapen je 13 krugova pred kraj otišao na svoju posljednju promenu pneumatika i ponovo zadržao prvu poziciju ispred Hamiltona.

Juki Cunoda je vozio odličnu trku unutar grupe od 10 vozača koji osvajaju bodove, sve dok nije bio kažnjen. U preticanju između Cunode i Džoa, vozač Alfa Taurija je branio poziciju i primorao je Džoa da siđe sa staze, a zbog tog incidenta japanski vozač kažnjen je sa 5 sekundi koje će mu biti dodate po završetku trke.

Lens Strol je prvi put ove sezone pobijedio svog znatno iskusnijeg timskog kolegu Alonsa, koji se u svojoj domaćoj trci nije najbolje snašao. Strol je na kraju trke bio šesti, a Alonso sedmi. Meklaren dobre kvalifikacije nije uspio da pretvori u dobre rezultate u trci, pa nijedan vozač nije uspio da osvoji poene.

Naredna trka je za dvije nedjelje u Kanadi.

Prvih 10:

  1. Maks Verstapen
  2. Luis Hamilton
  3. Džordž Rasel
  4. Serhio Peres
  5. Karlos Sains
  6. Lens Strol
  7. Fernando Alonso
  8. Esteban Okon
  9. Gvanju Džo
  10. Pjer Gasli