Trka “Beograd – Banjaluka” okupiće učesnike iz tridesetak zemalja svijeta

17.04.2021. | 09:20

Biciklisti sa pet kontinenata i iz tridesetak zemalja svijeta pojaviće se na startu 15. izdanja trke “Beograd – Banjaluka” koji je zakazan za 22. april.

Iz godine u godinu organizatori najkvalitetnije trke u ovom dijelu Evrope trude se da pomjeraju granice kada je u pitanju kvalitet, ali i svi popratni elementi. Gledajući sa ove distance napravljen je ogroman korak u odnosu na ne tako davna vremena, a posebno na početke trke kada su timovi iz Evrope i svijeta bili prilično nepovjerljivi i uglavnom se zahvaljivali na pozivu. Zahvaljujući predanom radu i najvišim ocjenama UCI komesara sada je situacija potpuno drugačija, pa se ekipe praktično utrkuju da zauzmu svoje mjesto u karavanu. Tako će ove godine svoje predstavnike na drumovima koji spajaju Beograd i Banjaluku imati Paragvaj, Kolumbija, SAD, Kanada, Kazahstan, Kina, Kambodža, Novi Zeland, Australija i veliki broj evropskih zemalja.

Tako su direktor trke Vladimir Kuvalja i sportski direktor Ivan Stević ove godine odlučili da prihvate aplikacije 19 timova i pet reprezentacija, pa će sa Trga Republike u Beogradu startovati oko 170 biciklista. Po prvi put na trci će učestvovati tri pro kontinental ekipe – Bardijani i Androni Đokatoli iz Italije, te Novo Nordisk iz SAD-a, dok ostatak društva čine kontinental timovi.

– Odavno je prošlo vrijeme kada smo morali nekoga da vučemo za rukav i molimo da učestvuje. Sada smo u drugačijem položaju, pa smo zbog pravila od maksimalnih 175 učesnika bili primorani da precrtamo nekoliko timova. Ovo je sigurno najjače izdanje do sada, jer nam dolaze ekipe koje redovno učestvuju na dvije od tri najjače trke na svijetu – Điru i Vuelti. Bardijani čak ima dvocifren broj etapnih pobjeda na Điru i definitivno je najrenomiraniji tim u istoriji naše trke – rekao je Kuvalja, navodi Glas Srpske.

Ovogodišnje izdanje imaće četiri etape: Beograd – Šabac (22. april), Obrenovac – Bijeljina (23. april), Bijeljina – Vlasenica (24. april), Prijedor – Banjaluka (25. april).