Transfer koji će uzdrmati region: Amerikanac promijenio 19 klubova, sad stiže u ABA ligu

18.12.2021. | 16:15

Američki košarkaš Šenon Šorter (32) postaće novo pojačanje KK Split! Iskusnom beku to će biti prvo iskustvo u regionalnoj košarci, a kada pogledate spisak klubova za koje je igrao kroz karijeru djeluje prosto nevjerovatno da ga put nikada nije nanio u ove krajeve.

Cijeli svijet priča o Kariju, pa i Miloš i Edin! MONDO podkast “Šesta lična” o NBA ligi i o najboljem šuteru u istoriji!

Nakon što je 2011. godine izašao na NBa draft i nije izabran, počela je Šorterova profesionalna karijera. Čovjek koji je studirao tri koledža u Teksasu opredijelio se da zaigra u rodnom Hjustonu, za ekipu Blejza, ali to nije dugo trajalo.

Ubrzo je počeo da luta između Meksika i Argentine, uz dva kratka izleta u Izrael. Prve tri godine profesionalne karijere obilježilo mu je čak osam klubova, da bi se tek od 2015. malo smirio. Prešao je u Japan, zatim u Kinu, pa Francusku, Tursku, Australiju, Liban, Južnu Koreju i na kraju Grčku!

Tu se završava spisak država u kojima je igrao, a treba istaći da je u nekim zemljama imao više klubova. Tako je i stigao do brojke od 19 profesionalnih ekipa čiji je dres oblačio i to za nešto manje od deset godina karijere. Zvuči gotovo impresivno, kao da se trudio da obori neki rekord.

U tekućoj sezoni Šorter je bio član turskog tima Afjon Beledije, ali je taj klub upao u finansijske probleme što je njemu omogućilo da promijeni sredinu. Reagovao je Split i kako prenose hrvatski mediji ugovor je potpisan u Turskoj, a igrač će uskoro biti na raspolaganju novom klubu.

Inače, hrvatski tim katastrofalno je startovao u ABa ligi i nakon 12 odigranih kola ima samo 2 pobjede, prenosi Mondo.

Oznake: ABA liga, Košarka, Split