Tokio pred vanrednim stanjem: Šta će biti sa Olimpijadom?

08.07.2021. | 09:37

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta /MOK/ Tomas Bah doputovao je danas u Tokio, u vrijeme kada se očekuje proglašavanje novog vanrednog stanja u Tokiju i zabrane prisustva navijača na Olimpijskim igrama zbog širenja virusa korona.

Bah je izbjegao kamere na aerodromu “Haneda” i otišao u sjedište MOK-a u Tokiju, koje je smješteno u hotelu sa pet zvjezdica u centru grada. Očekuje se da će ostati u samoizolaciji naredna tri dana, prenio je AP.

Bah je stigao samo dvije sedmice prije početka odgođenih Olimpijskih igara. MOK i organizatri pokušavaju da osiguraju održavanje takmičenja tokom pandemije uprkos protivljenju japanske javnosti i zdravstvene zajednice.

Vladini zvaničnici predložili su plan o proglašavanju vanrednog stanja u Tokiju od ponedjeljka do 22. avgusta. Olimpijske igre počinju 23. jula i zatvaraju se 8. avgusta.

Glavni fokus je na zahtjevu da se zatvore kafići, restorani i karaoke barovi koji služe alkohol. Očekuje se da će stanovnici Tokija dobiti naređenje da ostanu kod kuće i prate takmičenje na televiziji.