To je pravi vođa: Jelena podigla pehar, svi se sjećaju kako je trenirala u 9. mjesecu trudnoće

28.06.2021. | 10:44

Nije slučajno Jelena Bruks kapiten reprezentacije Srbije. Pamtimo i kada se ni u trudnoći nije odvajala od lopte i državnog tima, a sada je ponovo podigla pehar.

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je zlatnu medalju na Eurobasketu, a čast da podigne šampionski pehar pripala je prvo Jeleni Bruks.
Nakon što su se Marinine “lavice” pošteno isplakale uz himnu na postolju u Valensiji, Jelena je uzela pehar i podigla ga uvis kao nagradu za sve ono što je dala reprezentaciji – potpuno nesebično, kao lekciju svima koji imaju izgovore.
Jelena Bruks je trenirala čak i u devetom mjesecu trudnoće, vodila je sina, tada još bebu od nekoliko mjeseci, na pripreme reprezentacije, nije željela da ostavi saborce na cjedilu.
Ovako je to bilo prije dvije godine, kada je osvojeno srebro…
“Trenirala je tokom cijele trudnoće, odmarala je samo u osmom mjesecu. U devetom je nastavila, jer je znala da je samo porođaj prirodnim putem znak da će se brzo vratiti na teren. Ona je zacrtala da će igrati Evropsko prvenstvo”, pričala je njena majka pred prethodno Evropsko prvenstvo, da bi potom Jelena osvojila još jednu medalju.

Malo je reći da je bila oduševljena kada je radost još jednom podijelila sa svojim saigračicama.
“Konačno! Za posljednje Evropsko prvenstvo, ne može da bude ljepše. Ovo je bila jedina utakmica gdje smo odradile dobar posao većim delom meča. Bilo je padova, što je i normalno. Francuska, opet, nije bilo ko”, rekla je Bruks, prenosi Košarkaški savez Srbije.
“Interna šala – dok god je Francuska, osvajaćemo medalje. Kada smo pobijedile Španiju, vjerovala sam da osvajamo, jer nama je Španija muka godinama unazad”, dodala je ona.
Srbiji je ovo četvrta medalju u posljednjih šest godina, odnosno druga zlatna na evropskim prvenstvima.
“Ovo je stvarno fenomenalno. I od ovoga ne može boje. Malo da predahnemo, pa se spremamo dalje”, rekla je kapiten Srbije.
Košarkašice Srbije sada očekuje nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju, ali prije toga slijedi nezaboravna proslava na balkonu Skupštine.