Titulu državanog prvaka osvajala 23 puta: Preminula Mirjana Mašić Jovović

05.11.2021. | 15:48

Mirjana Mašić Jovović, jedan od najboljih strijelaca Jugoslavije i Srbije svih vremena, preminula je u Beogradu poslije duge bolesti, saopštio je Streljački savez Srbije.

Rođena je 2.oktobra 1949.godine, a tokom karijere koja je trajala više od 20 godina osvojila je 67 medalja na međunarodnim takmičenjima u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji, od toga 17 odličja na svetskim i evropskim prvenstvima.

Tri puta je obarala svjetski rekord (dva puta kao član ekipe i jednom u pojedinačnoj konkurenciji), a tokom cijele karijere bila je član Partizana i najtrofejniji je ženski sportista u istoriji JSD Partizan.

U državnu reprezentaciju je ušla 1969, kada je učestvovala na Evropskom prvenstvu u Parizu i osvojila srebrnu i bronzanu medalju kao članica ekipe Jugoslavije. Naredne godine, na Evropskom prvenstvu ostvarila je najveći pojedinačni uspjeh, a malokalibarskom puškom iz trostava je osvojila titulu šampiona Starog kontinenta i postavila svjetski rekord (577 krugova), koji je bio nenadmašen više od sedam godina.

Poslije Zula još dva puta je postala prvak Evrope, oba puta u gađanju malokalibarskom puškom iz ležećeg stava (1974 i 1983.godine). Učestvovala je na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 1984. godine i osvojila šesto mjesto u trostavu.

Titulu državnog prvaka osvajala je 23 puta, od toga 16 u pojedinačnoj konkurenciji, a na domaćim takmičenjima osvojila je više od 400 medalja. Mjesto i vrijeme sahrane biće naknadno objavljeni.

Oznake: Beograd, Preminula