Tijana Bošković predvodi Srbiju u odbrani svjetskog zlata

24.09.2022. | 19:56

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije u nedjelju od 20.00 kreće u odbranu titule svjetskog prvaka, u meču protiv Kanade na šampionatu koji se održava u Poljskoj i Holandiji.

Iako je nova era sa Danijelom Santarelijem na klupi umjesto Zorana Terzića uveliko počela i osvojena je bronza u Ligi nacija, ovo će biti prvi pravi ispit nove generacije.

Santareli će po prvi put imati na raspolaganju jednu od najboljih odbojkašica svijeta Tijanu Bošković, koja će u novi pohod na zlato ovoga puta krenuti bez nekoliko legendi.

U odnosu na prethodno osvojenu titulu sada nećemo gledati Maju Ognjenović, Silviju Popović, Stefanu Veljković i Tijanu Malešević, ali je najveća promjena to što po prvi put na velikom takmičenju nećemo gledati Zorana Terzića kao selektora.

Zato će veliki teret iznijeti Tijana Bošković.

Osim igrački, ovog puta će imati zadatak da bude i lider van terena, što će biti poseban izazov i za nju.

Glavne pomoćnice biće joj Ana Bjelica, Jovana Stevanović, Brankica Mihajlović uz još nekoliko djevojaka. Tim predstavlja miks mladosti i iskustva, a iako će nedostajati neke leegendarne igračice, ova ekipa i te kako ima kapacitet za ozbiljniji rezultat.

Djevojke koje od 2015. na svakom velikom takmičenju stoje na postolju, imaju samo jedan cilj – da nastave niz medalja.

Iako Srbija ne dolazi kao glavni favorit na ovaj turnir, sistem takmičenja daje veliku šansu našim djevojkama da se u završnici nađu u borbi za medalju.

Naime, ekipe su podijeljene u četiri grupe sa po šest timova gdje se igra po principu svako sa svakim. Nakon toga po četiri najbolja tima prolaze u narednu rundu gdje se formiraju po dvije grupe od osam ekipa. Tu se prenose bodovi iz prve faze pa ekipe igraju po četiri meča, a onda slijede eliminacije.

I u četvrtfinalu i u polufinalu nema ukrštanja sa drugom stranom žrijeba, već prvi iz grupe igra sa četvrtim iz iste te grupe, a drugi sa trećim pa se pobjednici sastaju u polufinalu.

To znači da se do finala naše odbojkašice ne mogu sastati sa Italijom, Kinom, Brazilom, pa se otvara put do polufinala i vjerovatno novog okršaja sa Amerikankama.

Srbija će u grupi C igrati sa SAD, Bugarskom, Njemačkom, Kanadom i Kazahstanom, a četiri najbolja tima idu u narednu rundu.

U drugoj fazi će za protivnike dobiti četiri najbolja tima iz grupe B. Tamo se nalazi jedan od domaćina Poljska, zatim Turska, Hrvatska, Dominikanska republika, Tajland i Južna Koreja.

U prvom meču su na otvaranju Poljakinje dobile Hrvatsku sa 3:1, a veliki aduće im biti domaći teren.

Kada su u pitanju prognoze, prvi favorit su Amerikanke, ispred Italije, Brazila i Srbije, dok su u širem krugu kandidata i Turkinje, Kineskinje i Japanke.