Težak poraz odbojkaša Srbije na startu kvalifikacija za OI

30.09.2023. | 08:28

Odbojkaška reprezentacija Srbije izgubila je od Turske sa 3-1 u setovima (25:22, 20:25, 25:14, 25:20) na startu kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre u Parizu. Težak poraz Orlova, uslijedio je poslije tačno 100 minuta igre u „Jojogi Areni“.

Sljedeću utakmicu Srbija igra u ponedjeljak sa Tunisom, takođe od 6 ujutru po srednjoevropskom vremenu, u grupi je osam selekcija, a samo prve dve će izboriti plasman na Igre.

Prvi set je umnogome odredio dalji tok meča. Turska je od početka nametnula agresivan stil i možda malo iznenadila postavu Srbije u kojoj su bili Todorović, Atanasijević, Kovačević, Kujundžić, Podraščanin, Krsmanović i libero Kapur.

Početnu prednost od dva poena (2:0), Turci su čuvali sve do rezultata 14:14, kada je srpska selekcija stigla do izjednačenja. Nažalost, do rezultata 18:18, Srbija nije iskoristila nekoliko kontranapada pa su protivnici ponovo otišli na +2 (20:18), posle greške Krsmanovića. Usledio je i blok Matića za 21:18, a u završnici je nedostajao neki dobar servis, ili blok, za potpuni preokret. Adis Lagumdžija, koji je u ovom periodu osvojio sedam poena, sa dva snažna napada stavio je tačku na set, koji je završen rezultatom 25:22.

Već na početku drugog perioda, uslijedila je dobra reakcija reprezentacije Srbije. Srbi su poveli smo 4:1 i 10:5, ali i pored toga, ništa do kraja ovog seta nije bilo lako po pulene Igora Kolakovića. Konstantno su pretili Turci, prišli na poen zaostatka u dva navrata (15:14 i 19:18), ali su poeni Kovačevića i Kujundžića doneli lepu prednost (22:18), pred sam kraj seta. Uz malo više nervoze i žuti karton Atanasijeviću, ipak je Srbija, as servisom Kovačevića stigla do izjednačenja – 1:1 (25:20).

Treći period je odlučen već na samom početku. Srbija je povela sa 4:2, a onda je usledila serija Turske od 7:1, u kojoj je Igor Kolaković prvo zamenio Kovačevića mladim Perićem, a onda i uzeo tajm-aut pri rezultatu 5:9.

Nažalost, do kraja ovog perioda, Orlovi nisu uspeli da pruže ni jači otpor razigranoj Turskoj. Sjajno su servirali puleni Alberta Đulijanija i konačnih 25:14 dovoljan su pokazatelj šta se događalo na terenu „Jojogi Arene“.

U četvrtom setu, Igor Kolaković je zamenio i korektore, pa je meč zaigrao Dražen Luburić. Srbija je uspela da povede 15:13, ali je Turska serijom servisa Bulbula, sa pet vezanih poena, uspela da se odlepi na +3 (18:15). Vratio je Kolaković i Atanasijevića, ali povratka u ovaj meč, nažalost nije bilo.

Bez pravog servisa, bez energije, koja je krasila našu selekciju tokom većeg dela ove sezone, nije ni moglo više od još jednom poena zaostatka (19:20) u završnici meča. Neprobojan blok Turaka, koji su na kraju imali čak 17 poena iz ovog elementa (!), presudio je pobednika ovog susreta.

U selekciji Turske, Adis Lagumdžija je osvojio 19 poena, Bedirhan Bulbul 13, a Mirza Lagumdžija i Marko Matić po 12. Selekcija Turske je pored dominacije u bloku (17:9), bila bolja i u napadu (56 % – 43 %) i na prijemu.

U reprezentaciji Srbije, Miran Kujundžić je osvojio 16 poena, a Aleksandar Atanasijević 13. Naša selekcija je u četiri seta imala čak 25 grešaka.