Teško je prognozirati, ali navijamo za Srbiju: Banjalučki treneri o Svjetskom prvenstvu u Kataru

19.11.2022. | 07:30

Svjetsko prvenstvo u novembru i decembru, tokom regularne sezone, do sada je bio nezamisliv scenario. Izuzetno teška i vrela klima, povrede igrača zbog sezone koja je u toku, nemogućnost trenera da pripreme svoje ekipe – sve su faktori koji otežavaju prognoze fudbalskih duela na Svjetskom prvenstvu u Kataru, saglasni su stručnjaci iz svijeta fudbala.

Svjetsko prvenstvo počinje sutra u 18 časova, utakmicom reprezentacije domaćina i Ekvadora, a banjalučki fudbalski trener Slobodan Starčević ističe da je ovo prvenstvo donijelo dosta kontroverzi.

„Do sada je uvijek Svjetsko prvenstvo održavano tokom ljeta i treneri su imali vremena za pripremu ekipe i igrača. Ovo je jedna nepoznanica sa jedne strane, a sa druge strane, sve se odigrava u geografski uskom krugu zbog toga što je zemlja domaćin male površine. Ovo je sve nova situacija i za trenere i za igrače“, kaže za BL portal Slobodan Starčević, inače aktuelni trenet mlade fudbalske reprezentacije BiH.

Starčević dodaje da je prognoziranje ko bi mogao osvojiti najveći trofej u svijetu sporta, izuzetno teško i zbog toga što su reprezentacije, koje se nalaze na završnom turniru, još kroz kvalifikacije pokazale svoj kvalitet. Mnogo njih ima ambiciju da stigne do kraja.

„Uvijek se na Svjetskom prvenstvu izdvajaju reprezentacije iz Južne Amerike i Evrope, sada se u prvi plan stavljaju Brazil i Argentina, ali ja mislim da će evropske reprezentacije takođe pokazati svoju snagu i kvalitet. Ne smijemo zaboraviti da imamo jednu kvalitetnu Englesku, Njemačku, Francusku“, objašnjava naš sagovornik.

Ipak, priznaje da ga najviše interesuju nastupi reprezentacija Hrvatske i Srbije, a za ovu potonju će i navijati.

„Obe ove ekipe imaju dovoljno kvaliteta za dobar rezultat na turniru. Prije svega očekujem da prođu svoje grupe, a onda u narednom dijelu prvenstva očekujem veliku borbu“, ističe Starčević.

Upozorio je i na euforiju u javnosti, kada je riječ o srpskoj reprezentaciji, koja postoji još od, kako kaže, posljednjih utakmica u grupi Lige nacija.

„Treba naglasiti da smo u Ligi nacija igrali sa Švedskom i Norveškom, a sada za protivnike imamo Brazil, Švajcarsku i Kamerun. Smatram da će i Brazil i Švajcarska pobijediti Kamerun, a i Srbija će ga pobijediti, siguran sam u to. Mislim da će utakmica protiv Švajcarske odrediti ko će proći grupu. Ako prođemo grupu, ukrštamo se sa Portugalijom i Urugvajem i mislim da se u tom slučaju možemo boriti i da smo konkurentni. Poslije žrijebom doleze najozbiljnije reprezentacije“, objašnjava Starčević.

Sa svojim kolegom saglasan je i Vinko Marinović, trener banjalučkog Borca, koji u razgovoru za BL portal takođe otkriva za koga će navijati.

„Kada je riječ o reprezentaciji Srbije, očekujemo svi da igraju dobro. Po meni, igrači ne bi trebalo da imaju neki veliki teret, mislim da je realno očekivati prolazak grupe i drugi krug. Ova reprezentacija sigurno ima velike mogućnosti“, objašnjava Marinović, koji se nada da će njegovi favoriti daleko stići, iako je, kako kaže, krajnji domet vrlo teško predvidjeti.

„Mi često stvaramo pritisak igračima, što može negativno da se odrazi na njihovu igru. Najbitnije je da se prođe u drugi krug, bitno je i da se igra dobro i kvalitetno, a to je do sada reprezentacija Srbije svojim igrama i pokazala“, zaključuje Marinović.

Srđan Banović, BL portal