Teška odluka: Jovana Srbiji donijela olimpijsko zlato, a završava karijeru

02.11.2022. | 09:30

Jovana Preković, karatistkinja koja je donijela Srbiji zlato na Olimpijskim igrama, odlučila je da 26 godina završi karijeru.

Ona je bila evropski, svjetski šampion i osvojila je istorijsko zlato na OI u Tokiju sa svim pobjedama.

Prekovićeva je, pretpostavlja se, donijela ovakvu odluku jer olimpijske igre ukidaju karate kao disciplinu.

Dvadesetšestogodišnjakinja iz Aranđelovca će u rodnom gradu odraditi posljednju borbu 12. novembra.

“Dragi ljudi, pozivam vas da dođete na moj poslednji meč koji će se održati 12.11 u SRC Šumadija u Aranđelovcu sa početkom u 19 časova”, napisala je Prekovićeva.

Ovime su potvrđene riječi Jovaninog trenera Roksande Atanasov, koja je donijela Srbiji zlato u Tokiju zajedno sa Jovanom.

“Tužna realnost je da karate neće biti u programu Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine. Izvesno je da ga neće biti ni u Los Anđelesu 2028. Zbog svega toga, jednostavno ne vidimo budućnost, jer nećemo moći da radimo kao što smo to činile do sada. Iz tog razloga postoji mogućnost da se moja trenerska i Jovanina takmičarska karijera završe ove godine. Jer, vraćamo se u sistem u kome nećemo imati podršku i slobodu koju smo imale dok je karate bio u programu Olimpijskih igara. Nema sumnje da je to težak udarac za naš sport. Karate apsolutno zaslužuje da bude u programu Olimpijskih igara, po svom kvalitetu, masovnosti i svim ostalim parametrima, ali jednostvno mi nemam nikakav uticaj na te odluke koje se donose”, rekla je Atanasov.

Prekovićeva je 2018. i 2021. bila šampionka planete, a 2017. je bila najbolja u Evropi.