Tenzije u sportu: Ukrajinka pod istragom zbog rukovanja sa ruskom teniserkom

24.01.2024. | 18:07

Ukrajinske vlasti pokrenule su istragu protiv šesnaestogodišnje ukrajinske teniserke Jelizavete Kotlijar zbog toga što se na kraju meča u juniorskoj konkurenciji na Australijen openu rukovala sa ruskom teniserkom Vladom Minčevom, javlja medijska mreža “Skaj njuz”.

Kotlijarova je izgubila od Minčeve sa 2:0 u setovima, a dvije teniserke su na kraju meča prišle mreži i rukovale se, kako je to običaj na svim teniskim mečevima.

Međutim, ukrajinski teniseri već duže odbijaju da se rukuju sa protivnicima iz Rusije i Bjelorusije, otkako je Moskva započela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

Teniski savez Ukrajine nazvao je rukovanje “neprijatnim incidentom”, dok je ukrajinska teniserka Dajana Jastremska za taj “incident” okrivila “mladost i neiskustvo”.

Konstantin Kotlijar, otac ukrajinske juniorke, izjavio je da je to bila “greška” i da njegova kćerka “neće dozvoliti da se bilo šta slično ponovi”.

“Na početku karijere, teško vam je da se nosite s tim i ne budete nervozni. Nažalost, moja kćerka nije osjetila mir, emocije su je ponijele i nije u potpunosti kontrolisala svoje ponašanje”, rekao je Kotlijar.

On je istakao da je njegova kćerka “automatski izvršila ritual poslije meča”, ne shvatajući da je s druge strane mreže “predstavnica zemlje koja je napala njenu domovinu”.

“To je definitivno bila greška zbog koje Liza žali i uvjerava nas da nikada neće dozvoliti da se tako nešto ponovi”, dodao je Kotlijar.

Ruski i bjeloruski teniseri već drugu godinu zaredom mogu da se takmiče u Melburnu samo ukoliko prihvate da imaju “neutralni status”, što znači da ne mogu da budu predstavljeni kao predstavnici svojih zemalja, a zabranjeno je i prikazivanje ruske i bjeloruske zastave.