Tegeltija zadovoljan: FK Borac je na šampionskom putu

12.10.2023. | 20:33

Povratak šampionske titule zacrtan je kao prioritet i uvjeren sam da su „crveno plavi“ kadri za taj uspjeh, rekao je Milan Tegeltija, predsjednik FK Borac.

„Naš cilj je osvajanje šampionske titule, a ja sam to rekao i uoči prvog treninga u sklopu priprema za ovu sezonu. Sportski je da uvijek želiš da budeš najbolji tamo gdje se takmičiš. Sa druge strane, šampionska titula daje ti veću prohodnost ka evropskoj sceni. Smatram da je realno da očekujemo, evo da budem korektan, najozbiljniji kandidat za šampionsku titulu jer ne smijemo, niti jednog trenutku, da podcijenimo kvalitet koji imaju ekipe Zrinjskog i Sarajeva. Ja vjerujem u našu ekipu, vjerujem u sve igrače koji nose dres FK Borac i smatram da su to igrači koji su najbolji u Premijer ligi.“ , kaže Tegeltija.

On navodi da je počelo evropskim dvomečom sa bečkom Austrijom, a potom je krenulo ono najvažnije – nova premijerligaška sezone.

” ‘Štucali’ smo na stadionu Grbavaca, a onda je proradila Borčeva mašina. Naši „crveno plavi“ vezali su osam pobjeda, domogli se prvog mjesta na tabeli, uz impresivnu gol razliku. U Platonovoj ulici zadovoljstva ne manjka” sumirao je Tegeltija dosadašnji dio sezone .

„Želim da čestitam igračima i stručnom štabu na odličnim rezultatima u dosadašnjem dijelu sezone. Ostvarili smo osam vezanih pobjeda, a dosadašnji klupski rekord srušili smo još prije dva kola. Kreirali smo novu ekipu. Stiglo je dosta novih igrača i trebalo je vremena da se ekipa uigra. Ipak, njihov kvalitet je nesporan i danas FK Borac ima ekipu sa veoma širokim rosterom. Po meni, bez obzira na rezultat koji već imamo, a to je da smo prvi na tabeli sa pet bodova prednosti i utakmicom manje, ima još prostora za napredak. Moram da napomenem da smo do sada postigli čak 23 gola, a primili smo tek šest i to je impozantna statistika za bilo koji klub.“ , rekao je Milan Tegeltija, predsjednik FK Borac.

Novajalije su se dobro uklopile i privikle na sve ono što sa sobom nosi dres FK Borac. Milan Tegeltija kaže da se ovog ljeta prionulo na posao koji za krajnji cilj ima stvaranje ekipe evropskih dometa.

„Mi smo, onog trenutka kada smo stigli u klub, poručili da su nam potrebna minimalno tri prelazna roka kako bi stvorili ekipu onakvu kakvu želimo, a iza nas je tek jedan prelazni rok. Mi smo tek dobili konture ekipe koja bi u narednom periodu, trebalo, ne samo da dominira u Premijer ligi BiH, nego da ostvari iskorak i na evropskoj sceni.“ , kaže Tegeltija.

Posebno ga, kaže, raduje što je ekipa na gostujućim terenima ostvarila tri pobjeda.

„Želja svih je bila da stvorimo ekipu sa takmičarskim mentalitetom i koja će u svaku utakmicu ulaziti sa ciljem da ostvari pobjedu. Na dobrom smo putu, a najbolji dokaz su tri uvjerljive pobjede u gostima. Smatram da naša ekipa čak igra bolje u gostima, nego na domaćem terenu. To je dokaz da ekipa ima karakter. Smatram da smo napravili odličnu simbiozu između igračkih kvaliteta i pobjedničkog mentaliteta, a to daje rezultat.“ , ističe Tegeltija.

FK Borac, ocjena je mnogih, odavno nije ekipu u kojoj svi igrači ravnopravno konkurišu za mjesto u startnoj postavi. Tegeltija kaže da je to velika prednost u odnosu na konkurenciju.

„Želim da naglasim da imamo ekipu sa širokim rosterom u kojoj nema nezamjenjivih. Svi igrači ravnopravno konkurišu za mjesto na terenu i u svakom trenutku, svako od njih, može da donese kvalitet u igri. To nam daje prednost u odnosu na rivale koji nikada ne znaju sa kojom startnom postavom izlazimo na teren. Uvjeren sam da FK Borac nikada nije imao širinu u sastavu kao što je ima sada. Nerijetko se desilo da nam igrači koji uđu sa klupe donesu dimenziju više u samoj igri. Konkurencija je žestoka i igrači na treningu tjeraju jedni druge da budu bolji, da daju svoj maksimum, da se bore za svoje mjesto. Takav pristup podiže i individualni kvalitet igrača, a od svega najviše koristi ima ekipa. Mi smo do sada postigli 23 pogotka, a čak 12 naših igrač se upisalo u listu strijelaca. To sve govori o kvalitetu koji posjedujemo.“ kaže Tegeltija i dodaje da bi utakmice sa Zrinjskim i Sarajevom Smatram , ali i ove preostale u seriji derbija koje nas čekaju, mogle da budu prelomne, ne samo u ovom jesenjem dijelu, nego za čitav tok prvenstva

On se osvrnuo i na svoja pisanja na društvenim mrežama koja nerijetko podignu prašinu. Nije se libio ni da kritikuje, ali i da pohvali našu ekipu, ali i podigne glas ka onima za koje smatra da rezultate FK Borac gledaju sa omalovažavanjem.

„Ne zna se kome više smetaju uspjesi FK Borac, da li ovim neki kvazi objektivnim sarajevskim sportskim portalima koji se trude da omalovaše svaki uspjeh našeg kluba ili ove domaće „hejtere“ koji jedva čekaju naš prvi poraz? Porazi su sastavni dio igre, svjesni smo da ne možemo sve utakmice da pobijedimo, ali ćemo se potruditi da im to zadovoljsto što duše prolongiramo. Smatam da postoji jedan ozbiljan medijski atak od strane sarajevskih sportskih portala i tamošnjih novinara koje ne bih nazvao sportskim novinarima nego političkim. Oni se više bave politikom nego sportom i ponekad sam prinuđen da reagujem na taj način i da iskažem svoj stav prema tom načinu izbještavanja jer je nesporno da je FK Borac ima veoma kvalitetnu ekipu koja, u ovom trenutku, dominira Premijer ligom BiH. Sve one koji to žele da ospore moram da „prozovem“., kaže Tegeltija.

Za kraj je sumirao i dešavanja van terena. Zahvalan je na podršci koja stiže od nadležnih instuticija Republike Srpske, te ističe da FK Borac sigurnim korakom korača ka budućim uspjesima.

„Sanirali smo dugove, a troškovi kluba su svedeni samo na operativne stvari. Ti troškovi su ispod pola miliona maraka. Plate su redovne, kako igračima, tako i radnoj zajednici. Smatram da je to izuzetno važna stavka. FK Borac treba podršku od nadležnih institucija Republike Srpske. Niti jedan klub u regionu nije napravio veliki rezultat bez pomoćni države. Želim da se zahvalim Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske na podršci koja je uvijek prisutna, i bez koje svi uspjesi, ali i planovi za budućnost ne bi bili mogući. Zahvalnost dugujemo i Vladi Republike Srpske, a ja vjerujem da podrška nadležnih institucija neće izostati ni u narednom periodu jer FK Borac je svojevrsna reprezentacija Republike Srpske.“ , rekao je Tegeltija.

Oznake: Borac, Fudbal, Tegeltija