Takmičari iz 16 zemalja svijeta: Startovala biciklistička trka “Beograd-Banjaluka”

13.04.2022. | 18:57

Startovala je Međunarodna biciklistička trka “Beograd-Banjaluka” u kojoj učestvuju takmičari iz 16 zemalja svijeta, među kojima su SAD, Kanada, Novi Zeland, Slovenija, Bugarska, Italija i Francuska.

Prva etapa, takozvani “ekipni hronometar”, ima i start i cilj u Beogradu, i to je kružna etapa duga četiri kilometra, a pobjednik je ekipa koja bude imala najbolje vrijeme, pri čemu se računa vrijeme četvrtog u ekipi.

Trka, čiji je pokrovitenj predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, počela je u 18.00 časova ispred Palate Srbija, a takmičari će za pet dana, u pet etapa, preći trasu od oko 600 kilometara i voziće preko Obrenovca, Bijeljine, Vlasenice, Doboja, Prijedora i Dervente, do Banjaluke.

Direktor Biciklističkog saveza Republike Srpske Vladimir Kuvalja rekao je Srni da učestvuju 23 ekipe iz 30 zemalja sa četiri kontinenta, sa oko 160 takmičara.

Kuvalja je naveo da će sutrašnja etapa od Obrenovca do Bijeljine biti vožena 120 kilometara, a biciklisti će preći preko Pavlovića mosta na Drini bez zaustavljanja, nakon čega slijedi najteža etapa – iz Bijeljine do Vlasenice preko Šekovića.

Kuvalja je rekao da nakon toga slijedi najduža etapa Doboj-Prijedor, a posljednja etapa voziće se preko Dervente, Srpca, Gradiške i Laktaša, do Banjaluke.

“Posebno smo ponosni na naše policije, Republike Srpske i Srbije, koje su omogućile prošle godine bezbjednost na visokom nivou. Siguran sam da će i ove godine biti tako, što nam je najvažnije i da nas posluži lijepo vrijeme”, istakao je Kuvalja.

Prva trka održana je 2007. godine uz učešće svega pedesetak biciklista na startu, a sada će se za ukupnog pobjednika takmičiti 175 biciklista, što je, prema pravilima Međunarodne biciklističke unije, maksimalan broj.