Sjajan meč za Ajaks: Ovo što je sinoć napravio Tahirović ne može se opisati riječima

28.01.2024. | 12:58

Benjamin Tahirović (20) iz utakmice u utakmicu igra sve bolje u dresu Ajaxa, a u subotu je bio među najboljima u pobjedi svoje ekipe nad Heraclesom od 4:2.

Tahirović je na terenu proveo svih 90 minuta, majstorski asistirao te od portala Sofascore dobio ocjenu 8.1.

Impresivan je podatak da je naš veznjak imao čak 118 tačnih pasova (93% uspješnost). Benjamin je imao 135 dodira s loptom, šest tačnih dugih lopti, pet osvojenih duela i tri ključna dodavanja.

Takođe, uputio je 17 lopti u zadnju trećinu terena.

Bh. reprezentativac je ove sezone odigrao ukupno 23 utakmice u svim takmičenjima za Ajax, a na 19 je igrao u startnoj postavi. Postigao je dva gola i dodao tri asistencije.

Ajax je u posljednjih pet ligaških utakmica ostvario četiri trijumfa i jedan remi, a Benjamin je u svakoj odigrao 90 minuta.

Ekipa Ajaxa se nakon 19 odigranih kola nalazi na petom mjestu u holandskoj ligi sa 34 osvojena boda. Tahirović i saigrači u narednom kolu igraju veliki derbi protiv lidera PSV-a.

Benjamin trenutno po Transfermarktu vrijedi 6 miliona eura. Ugovor sa Ajaxom ima do 30. juna 2028. godine.

Za BiH odigrao šest utakmica, a izvjesno je da će u martu biti starter protiv Ukrajine u baražu za EURO 2024.

Španska Marca hvali Tahirovića

Španska Marca je prije nekoliko dana pisala o Tahiroviću kao jednom od najzaslužnijih za bolje igre Ajaxa u zadnje vrijeme.

“Rođen sam u Švedskoj, ali sam porijeklom iz Bosne. Kada pomislim na Ajax mislim na Ibrahimovića, ali i na Sneijdera, Luisa Suareza, Frenkiea De Jonga, De Ligta i druge.

Trebala mi je promjena da rastem, a ovaj klub je odskočna daska do vrha. Nema boljeg kluba za mladog igrača od Ajaxa.

Mnogi igrači odlaze direktno odavde u Real Madrid ili Barcelonu i zato sam odlučio da dođem ovdje”, kazao je Tahirović.

Marca je kontaktirala i Harisa Medunjianina koji je hvalio Benjamina.

“Ajax uvijek želi kontrolisati posjed lopte što je Tahirovićeva velika snaga. Vrlo je tehnički nadaren kao i većina bh. fudbalera”, rekao je bivši bh. reprezentativac.