Svjetsko prvenstvo u amaterskom biciklizmu: Dominacija takmičara iz Poljske, Francuke i Slovenije

06.10.2021. | 20:56

Takmičari iz Francuske, Poljske i Slovenije postigli su najbolje rezultate na današnjoj hronometarskoj trci Svjetskog prvenstva u amaterskom biciklizmu održanom na Palama.
Ulogu favorita u konkurenciji dama od 60 do 64 godine opravdala je najbolja biciklistkinja svih vremena Žani Longo iz Francuske, koja je devetostruka šampionka svijeta i olimpijska pobjednica iz Atlante 1996. godine.

Ona je po prvi put u Republici Srpskoj i BiH o ponijela je najbolje utiske.

“Iznenađena sam što je sve na ovako visokom nivou, ne zbog predrasuda, već zbog činjenice da je ovakav tip takmičenja obično malo opušteniji. Osvojila sam mnogo zlatnih medalja, ali svakoj se radujem i svaka mi je važna. Staza je bila prilično teška i tehnički zahtijevna”, izjavila je Žana Longo.

Ona dodaje da je smještena na Palama, te da će doći opet iduće godine na kvalifikacionu trku.

Direktor prvenstva Vladimir Kuvalja rekao je novinarima da je na hronometarskoj trci dužine oko 20 kilometara učestvovalo 400 takmičara iz pedesetak zemalja što je, ipak, veliki broj s obzirom na virus korona.

“Ponosan sam na to. Ovo je jedna od težih disciplina i kada se vozi po ravnom. Ovde imaju brda, tako da je trka bila naporna. Sve je proteklo odlično, a potrudili smo se da tako bude, ali uvijek postoji doza sumnje kada se radi o ovako kompleksnim događajima za organizovanje. Tek smo na početku prvenstva i nadam se da će sve proći kako je počelo”, rekao je Kuvalja.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović zahvalio se svim učesnicima koji su došli da posjete ovu lokalnu zajednicu, jer mogu da vide bogatu turističku ponudu.

“Ovo je jedno od najozbiljnijih takmičenja koje će kvalitetno promovisati Pale i loklani turizam, zahvaljujući djelovanjem svih opština u sastavu grada Istočno Sarajevo”, navodi Jugović.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman izrazio je zadovoljstvo što je trka krenula sa Pala, te da nije bilo lako okupiti predstavnike u biciklizmu iz 50 zemalja.

Sutra je planirana ceremonija otvaranja Svjetskog prvenstva u biciklizmu od 18.00 časova na parkingu ispred sportske dvorane u Istočnom Sarajevu, odnosno u dvorani ukoliko budu loši vremenski uslovi.

Oznake: Biciklizam