Šveđanka otkrila u biografiji: FIFA tražila da im pokažemo naše genitalije

14.06.2023. | 12:40

Bivša fudbalska reprezentativka Švedske Nila Fišer u biografiji otkrila kako im je tokom Mundijala 2011. godine priređena neprijatnost od strane vrha takmičenja.

U biografiji “Nisam rekla ni pola toga” legendarna fudbalerka selekcije Tri krune, za koju je igrala od 2001 do 2022. godine, opisuje momenat kada im je rečeno da moraju da budu podvrgnute provjeri pola na samom turniru.

Do te odluke FIFA došlo je zbog toga što se pronijela vijest da za neke selekcije – sumnjalo se na Ekvatorijalnu Gvineju, igraju biološki muškarci, te su sve fudbalerke iz svake selekcije, bez izuzetka, morale da budu pregledane.

“Kada sam čula za taj šokantan zahtjev, poludjela sam. Usred Svjetskog prvenstva čelnici FIFA su od nas tražili da im pokažemo naše genitalije. Naredili su nam da se ne brijemo nekoliko dana i da ih onda pokažemo doktorima. Niko to nije razumio, ali smo uradile ono što su tražili od nas i pitale se čemu sve to”, napisala je Fišer.

 

Vizuelni pregled su, kaže, izvršili fizioterapeuti, dok su doktori bili okrenuti leđima. Njima je samo predočena “situacija”.

Šveđanka je ovo iskustvo, koje joj se desilo samo jednom u životu. opisala kao vrlo neprijatno i ponižavajuće.

“Način na koji je to urađeno je bio pretjeran. Mislim da zato niko od igračica to do sada nije rekao. Shvatili smo da će se samo o tome pričati. Kao što sam napisala u knjizi, nije bilo nimalo prijatno “, izjavila je Fišer, koja je 194 puta branila boje Švedsku i učestvovala na četiri Svjetska prvanstva i tri puta igrala na Olimpijskim igrama.

Njene riječi potvrdio je i tadašnji doktor reprezentacije Mats Berjenson uz ogradu da nije bilo ničeg lošeg u odluci FIFA.

“FIFA nije to radila iz loše namjere. Sport je pokušao da bude pravedan prema djevojkama, je nije u redu da trenirate čitav život i onda se nađete sa nečim što je nečija ogromna prednost”, rekao je Berjensen za Aftonbladet aludirajući na infiltriranje “kamufliranih muškaraca” u ženske timove, prenosi B92.

Oznake: Genitalije, Zahtjev