Šveđani ljuti na FIFA: Poljska zvanično u finalu baraža za Mundijal

09.03.2022. | 16:05

FIFA je u utorak naveče i formalno ubacila Poljsku u finale baraža za odlazak na SP 2022, što je posljedica isključenja njenog ruskog protivnika, a što je izazvalo kritike Šveđana.

“Sljedeći odluku od 28. februara, kojom se ruske ekipe suspenduju iz svih FIFA i UEFA takmičenja, Poljska će igrati sa pobjednikom susreta Švedska – Češka, koji je na rasporedu 29. marta“, navodi u svom saopštenju FIFA.

FIFA je odlučila da ignoriše i žalbu koju je nekoliko sati ranije podnijela Rusija pred Sudom za sportsku arbitražu (CAS), tražeći posebno suspenziju sankcije, a time i vraćanje ruske reprezentacije u baraž za SP u Kataru.

Isključujući mogućnost turnira sa tri reprezentacije, na kojem bi bile Poljska, Švedska i Češka, ili pristanak na to da kroz repasaž u doigravanje uđe neka druga reprezentacija, FIFA definitivno favorizuje Poljake, što je odmah osudio Švedski fudbalski savez.

“Najrazumnije i sportski najpoštenije bilo bi da Poljska ima novog protivnika u polufinalu. Razumijemo da je ovo teška zagonetka za FIFA, koju treba da riješe, ali bi ipak trebalo da važi princip igranja pod istim uslovima, odnosno igranje i pobjeda u dvije takmičarske utakmice za plasman u finalnu fazu Svjetskog prvenstva“, izjavio je predsjednik saveza Hakan Šjostrand.

Švedski selektor Jane Anderson takođe je osudio odluku ocijenivši je potpuno suludom sa sportskog stanovišta, iako je pozdravio isključenje Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

Oznake: Baraž, Poljska, Švedska