Svečano otvoren EYOF 2019.

10.02.2019. | 20:23

Svečanom ceremonijom na stadionu Asim Ferhatović Hase – Koševo otvoren je Evropski zimski festival mladih – EYOF.

Ovo je najveći sportski događaj u Bosni i Hercegovini još od Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine. Ceremoniju su uz prigodan sadržaj upotpunile brojne poznate osobe iz sportskog života iz vremena ZOI 1984. godine, te mladi građani BiH koji su plesali i pjevali na centralnom podiju stadiona.

Svečani program opisao je najskrivenije dijelove BiH, govorio o vrijednostima BiH, suštini prirodnog bogatstva, razbnolikosti predjela i važnosti ljudi koji u BiH žive. Na defileu zemalja učesnica zastavu BiH je nosila alpska skijašica Esma Alić, dok je Olimpijski plamen zapalila bh. džudistkinja Larisa Cerić. Zakletvu je u ime sportista položila Asja Klačar, redstavnica BiH u snowboradu, u ime trenera Nihada Bašić, a sudija Slaviša Lučić.

EYOF je otvorenim proglasio Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Sarajevo i Istočno Sarajevo od danas, pa do 16. februara biće domaćini Evropskog zimskog olimpijskog festivala mladih (EYOF 2019).

Očekuje se da će na EYOF-u, za koji se mnogi u BiH nadaju da će vratiti olimpijski duh, nastupiti oko 1.500 sportista iz 46 evropski zemalja. Ukupan broj učesnika, zajedno sa sportistima, trenerima i ostalim članovima misija, iznosiće preko 2.000 ljudi.

Prvog dana EYOF-a na rasporedu su treninzi u brzom klizanju, hokeju na ledu, snowboardu, ski trčanju, biatlonu i alspkom skijanju. Od 10. februara mladi sportisti iz gotovo cijele Evrope kreću u borbu za odličja.

Naziv ceremonije je “We create together“ (Stvaramo zajedno), koji je odabran kao tekst glavnog muzičko-plesnog performansa.
.

Izvor.(N1 BiH)