Svečani doček Lane Pudar u Mostaru

20.08.2022. | 21:09

Svečani doček najboljoj bh. plivačici Lani Pudar priređen je večeras na platou ispod Starog mosta u Mostaru.

U Mostaru je vladala odlična atosfera, a veliki broj građana okupio se ispred platoa.

Brojni Mostarci, ali i predstavnici vlasti raznih nivoa uputili su joj brojne čestitke, ali i obećanje da će ubuduće više ulagati u mlade sportiste, a da će Mostar dobiti olimpijski bazen.

FOTO: N. AJNADŽIĆ / AVAZ

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić kazao je kako su Lana i njen tim primjer zajedničkog rada, cilja i zajedništva koji trebaju svi pratiti.

Dodao je da iza Lanine skromnosti stoji odricanje, trud, rad i ustrajnost te fokusiranje na cilj.

“U Mostaru je ovo čudo poput mnogih drugih čuda – Bojana Bogdanovića, braće Karalić, lani Veleža, ove godine Zrinjskoga. Mogao bih u nedogled nabrajati. Izgleda normalno, ali nijedan uspjeh nije slučajan. Danas se ne možemo pohvaliti da smo mi stvorili dobre uslove, ali isto tako nema niti jedan razlog da to u budućnosti ne popravimo. I to je zalog nama koji vodimo ovaj grad i ovu državu”, rekao je Kordić.

Poručio je kako su pripreme za olimpijski bazen u toku i da će ga završiti.

– Znamo da iza Lane stoji dosta toga, mnogo odricanja, truda… Ističem zajednički cilj i zajednički trud svih aktera. Ovo je u Mostaru čudo, kao mnogih čuda. Bogdanovića, braće Karačić, lani Veleža, sada Zrinjskog… Danas se ne možemo pohvaliti da nismo stvorili uslove, ali nam je zalog da to uradimo u budućnosti. Možda su neki očekivali da ću ovdje pričati o gradnji bazena, ali ću reći u Laninom stilu “pripreme su u toku, radimo i završićemo” – poručio je Kordić.

Na samom kraju svečanosti, Kordić je Lani uručio plaketu, ali i ključeve stana, što je iznenadilo uspješnu šesnaestogodišnjakinju.

– Mnogo mi znači podrška koju imam i nisam očekivala da ću sa 16 godina dobiti stan. Nadam se da će se bazen što prije početi graditi, jer ovaj grad i ja zaslužujemo to – poručila je Lana.

Svečani doček za Lanu Pudar zaključen je bakljadom sa Starog mosta i skokom u Neretvu sa bakljama.

Veliki broj Mostaraca pozdravio je Lanu i njen veliki uspjeh.

FOTO: N. AJNADŽIĆ / AVAZ

Podsjetimo, Lana Pudar je osvojila zlatnu medalju u disciplini 200 metara delfin, te bronzanu na upola kraćoj dionici.