Sve spremno za početak najbržeg cirkusa na svijetu: Raspored trka za 2024. godinu

02.03.2024. | 09:19

Trkom za Veliku nagradu Bahreina danas, 2. marta započeće 75. izdanje šampionata Formule 1. Od trke u Sahiru pa sve do Abu Dabija i 8. decembra, kada će biti spuštena zavjesa, ljubitelji “najbržeg cirkusa na svijetu” imaće prilike da uživaju u 24 nadmetanja za naslov najboljeg vozača planete.

A šta navijači mogu da očekuju, ko su prvi favoriti i ko bi mogao da predstavlja iznenađenje?

U šampionatu konstruktora će se nadmetati ukupno deset ekipa – Red Bul, Mercedes, Ferari, Alpin, Meklaren, Zauber, Has, Aston Martin, RB i Vilijams.

Titulu brani Red Bul, koji je zahvaljujući dominantnim nastupima Maksa Ferstapena i Serhia Pereza, osvojio titulu sa 860 bodova, više nego Mercedes i Ferari zajedno (409, odnosno 406).

I utisak je da bi bilo potrebno da se dogodi pravo čudo kako bi rezultat bio drugačiji kada sezona bude završena.

Jednostavno, Red Bul sa Ferstapenom deluje zastrašujuće i nezaustavljivo, o čemu govori i rezultat od prošle sezone – Maks je od 22 trke na 19 pobedio, na dve je bio drugi, dok je samo jednom završio van podijuma – i to u Singapuru, gdje je bio peti.

A na dve trke gdje je Ferstapen bio drugi prvo mesto je osvajao Perez, koji je na to dodao četiri druga mjesta, tri treća… Prosto, Red Bul je jedna savršeno podmazana mašinerija koja već neko vreme funkcioniše bez greške, te bi bilo pravo čudo da se nešto ozbijnije promeni ove godine.

Pogotovo ako se u obzir uzme stanje u dva najveća rivala, Ferariju i Mercedesu.

„Skuderija“ i „srebrna strela“ su izazvale potres tektonskih razmena objavom da će Luis Hamilton od 2025. godine voziti za Ferari, pa je 2024. pala u zapećak iako još nije počela.

No, i Ferari i Mercedes su se u dobroj meri našli u „nebranom grožđu“ nakon objave da će sedmostruki šampion sveta Nemačku zamijeniti Italijom i uz Šarla Leklera pokušati da vrati titulu u Maranelo.

Mercedes je došao u situaciju da će morati da popuni rupu prvog vozača, ali i da počne sa pripremama za 2025. godinu bez informacije o tome ko će biti prva zvezda tima – za to vreme skrivajući rad na detaljima koji će krasiti ovo vozilo u narednim godinama od Hamiltona kako bi na minimum sveli mogućnost da otkrije detalje Ferariju.

Sa druge strane, Ferari je uhvatio Karlosa Sajnca nespremnog i poručio mu da, bez obzira šta uradi, naredne sezone neće voziti za ovaj tim, pa je već sada izvjesno da će Lekler biti „zaštićen“, dok će Sajnc ovu sezonu shvatiti kao kvalifikacije za opstanak u najbržem cirkusu na svijetu.

Stoga, pitanje šampiona je manje-više poznato, Ferari i Mercedes će više biti fokusirani na 2025. godinu, pa bi bilo iznenađenje ako bi ne samo neko osvojio, već i ozbiljnije ugrozio Ferstapena.

A šta je sa ostalim timovima?

Meklaren, Aston Martin i Alpin su nešto bolji od konkurencije i među ovim ekipama bi trebalo tražiti osvajače bodova na najvećem broju trka, te spadaju u „zlatnu sredinu“, dok će se preostale četiri ekipe – Vilijams, Has, Zauber i RB – boriti da ne budu posljednji.

Prošle sezone ove četiri ekipe zajedno su imale 81 osvojen bod.

Pored Hamiltona i Ferstapena ljubitelji najbržeg cirkusa na svetu će imati prilike da gledaju još jednog čuvenog asa i bivšeg šampiona sveta u vidu Fernanda Alonsa, koji će voziti za Aston Martin.

Interesantno je da ove sezone neće biti debitanata, a najmlađi vozač biće Oskar Pjastri iz Meklarena, koji će u aprilu napuniti 23 godine.

Formula 1 – sezona 2024, vozači

Red Bul: Maks Ferstapen, Serhio Perez

Ferari: Šarl Lekler, Karlos Sajnc

Mercedes: Luis Hamilton, Džordž Rasel

Alpin: Pjer Gasli, Esteban Okon

Aston Martin: Fernando Alonso, Lens Strol

Has: Kevin Magnusen, Niko Hulkenberg

Zauber: Žu Guanjou, Valteri Botas

Meklaren: Lando Noris, Oskar Pjastri

RB: Danijel Rikardo, Juri Conuta

Vilijams: Logan Sardžent, Aleksander Albon

Raspored trka za 2024. godinu

1. Velika nagrada Bahreina – 2. mart

2. Velika nagrada Saudijske Arabije – 9. mart

3. Velika nagrada Australije – 24. mart

4. Velika nagrada Japana – 7. april

5. Velika nagrada Kine – 21. april

6. Velika nagrada Majamija – 5. maj

7. Velika nagrada Emilije Romanje – 19. maj

8. Velika nagrada Monaka – 26. maj

9. Velika nagrada Kanade – 9. jun

10. Velika nagrada Španije – 23. jun

11. Velika nagrada Austrije – 30. jun

12. Velika nagrada Britanije – 7. jul

13. Velika nagrada Mađarske – 21. jul

14. Velika nagrada Belgije – 28. jul

15. Velika nagrada Holandije – 25. avgust

16. Velika nagrada Italije – 1. septembar

17. Velika nagrada Azerbejdžana – 15. septembar

18. Velika nagrada Singapura – 22. septembar

19. Velika nagrada Sjedinjenih Američkih Država – 20. oktobar

20. Velika nagrada Meksika – 27. oktobar

21. Velika nagrada Sao Paula – 3. novembar

22. Velika nagrada Las Vegasa – 23. novembar

23. Velika nagrada Katara – 1. novembar

24. Velika nagrada Abu Dabija – 8. decembra