Sve je završeno: Dragan Stojković Piksi ostaje do Mundijala u SAD-u

15.05.2024. | 15:35

Sve je završeno, selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi ostaje do Mundijala u SAD.

Sve je bilo dogovoreno, zvanično najavljeno, a onda je priča odjednom utihnula.

Ipak, nije došlo ni do kakve promijene planova, Dragan Stojković Piksi potpisaće novi ugovor sa Fudbalskim savezom Srbije u narednih nekoliko dana, do početka priprema za Evropsko prvenstvo, saznaje Mozzart Sport.

Dragan Stojković Piksi je sam potvrdio informacije medija da će ostati selektor do Mundijala u SAD 2026. godine kada je bilo martovsko okupljanje reprezentacije. Ipak, kako Orlovi nisu blistali na terenu nekoliko dana kasnije protiv Rusije i Kipra, krenule su spekulacije da je zbog toga sve odloženo, pa čak i da je dogovor propao.

Međutim, do prolongiranja potpisa ugovora došlo je samo iz tehničkih razloga. Kada su svi iz FSS-a bili na okupu povodom polaganja kamena temeljca za Nacionalni stadion još jednom je sve pečatirano, utvrđeno i potvrđeno.

Dragan Stojković se vratio u Beograd sa odmora i očekuje se da u narednih nekoliko dana zvanično stavi paraf na ugovor po kojem će povesti Orlove i u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2026. godine.

Kada se podvuče crta ispod njegovog dosadašnjeg rada na klupi reprezentacije Srbije vidi se: direktan plasman na Mundijal u Kataru i to ispred Portugala, koji je pobjeđen usred Lisabona (2:1), potom osvojeno prvo mjesto u Ligi nacija i prolaz prvi put u A klasu, u kojoj će Orlovi igrati najesen sa Španijom, Švajcarskom i Danske. I na koncu, prolaz na Evropsko prvenstvo u jNemačkoj, prvo posijle pune 24 godine i prvi put pod imenom Srbija.

Naravno, tu je i neuspjeh u Kataru, na koji je tim otišao nošen velikom euforijom, ali tamo, objektivno, nije ostvario cilj da prođe u drugi krug. Šansa da se popravi i taj utisak biće za mjesec dana u Njemačkoj.

Stojković je 37 puta vodio reprezentaciju Srbije kao selektor i ostvario je bilans od 21 pobjede, sedam remija i devet poraza. Prvi je selektor koji je povezao dva cijela kvalifikaciona ciklusa još od Ivice Osima.