Sve je spremno za njegov povratak u Juventus: Pjanić više neće nositi dres Barselone

09.08.2021. | 18:07

Miralem Pjanić gotovo sigurno neće nositi dres Barselone u narednoj sezoni, a prema izvještajima španskih medija – sve je spremno za njegov povratak u Juventus, iz kojeg je prošlog ljeta prešao u katalonskog velikana.

Španski “Sport” piše da je Barselona na korak od zatvaranje jedne od svojih prioritetnih operacija ovoga ljeta u cilju smanjenja plate igračima prvog tima. Duel Barselone i Juventusa u nedjelju naveče u okviru Gamber kupa (Barsa slavila 3:0) bio je povod da čelnici kluba razgovaraju o fudbaleru iz BiH i njegovom povratku u Torinu.

Operacija je pri kraju, tako da će Pjanić u narednih godinu dana igrati na posudbi s opcijom za produženje na još 12 mjeseci za Juventus. Zbog toga je i sam Pjanić prihvatio smanjenje plate od 20 odsto s idejom da mu Juventus može isplatiti platu i da se klub može pridržavati ograničenja plata koje su utvrdili Serija A i UEFA. Da je Pjaniću došao kraj u Barseloni moglo se vidjeti u nedjelju, kada su ga na pomenutoj utakmici s Juventusom izviđali navijači, zajedno sa Samuelom Umtitijem, iako nije ulazio u igru. Umtiti čak nije želio da prisustvuje dodjeli pehara po završetku utakmice, već je demonstrativno sjeo na klupu. Razlog su njihove enormne plate u odnosu na ono što su pružali na terenu.

Zvižduci su bili upućeni i Antoanu Grizmanu, Usmanu Dembeleu i Filipeu Kutinju, a trpjeli su uvrede i na društvenim mrežama. Navijači smatraju da su pomenuti igrači krivi za odlazak Lionela Mesija poslije 21 godine prevodene na “Kamp Nou”. Da su pristali na znatno smanjenje plata ili promjenu sredine, bilo bi više manevarskog prostora i šansi da Mesi ostane. U odbranu saigrača stao je Đerar Pike, ali to nije mnogo pomoglo ili smirilo navijače.

Podsjećanja radi, Pjanić je prošlog ljeta potpisao za Barselonu (do 2024.) u transferu vrijednom 60 miliona evra, a godišnja platu mu je 8,4 miliona evra. U prošloj sezoni odigrao je samo 19 utakmica u La Ligi, a u većini slučajeva je ulazio s klupe za rezervne igrače.

Barsa je u nedjelju zvanično krenula u novu eru bez Mesija. U tradicionalnom susretu uoči početka sezone za trofej “Đoan Gamper” Katalonci su odigrali sjajan meč protiv Juventusa (3:0), slavili su golovima Memfisa Depaja, Martina Brajtvajta i Rikija Puđa. Navijači su bili impresionirani izdanjem Depaja, koji će po svemu sudeći biti novi vođa u timu Ronalda Kumana. Treba istaći da Nizozemac nije mogao računati na Kuna Aguera, koji je doživio nezgodnu povredu i prema najavama čeka ga duža pauza i do osam sedmica van terena.